Oskrnavljen grob maršala Petena u Francuskoj

Svet 13. nov 201819:22 > 19:25
Podeli:
Izvor: JEAN-SEBASTIEN EVRARD / AFP

Grob francuskog maršala Filipa Petena oskrnavljen je tokom vikenda, saopštile su francuske vlasti i dodale da su otvorile istragu, preneo je radio Frans enfo (France Info).

Sa groba je skinut krst i precrtane su reći „Mom ocu“ na grobu maršala koji je sahranjen na francuskom malom ostrvu na obali Atlantika (Ile d’Yeu).

Šteta je otkrivena u nedelju ujutro i pretpostavlja se da je pričinjena tokom noći.

Za sada se ne zna da li to ima veze s polemikom koja je nastala tokom prošlonedeljne komemoracije završetka Prvog svetskog rata. Predsednik Francuske Emanuel Makron je nedavno rekao da je maršal Peten bio veliki vojnik u Velikom ratu, iako je u Drugom imao loš izbor.

Lokalne vlasti na ostrvu su navele da je Petenov grob već ranije u nekoliko navrata oskrnavljen na razne načine, farbom, lomljenjem krsta ili bacanjem đubreta. 

Peten (1856-1951) je bio francuski vojskovođa, kasnije predsednik „Višijevske Francuske“ od 1940. do 1944. godine. Zbog vojnih uspeha u Prvom svetskom ratu u Francuskoj je smatran herojem, ali je zbog kolaboracije s nacističkim okupatorima u Drugom svetskom ratu osuđen na smrtnu kaznu koju je tadašnji predsednik Šarl de Gol preinačio u doživotni zatvor. 

Kao komandant u Prvom svetskom ratu, Peten je poznat po odbrani Verdena od Nemaca 1916. godine. Kasnije, kao komandant u službi, uveliko je doprineo povećanju morala u francuskoj vojsci 1917. godine. 

General Peten je promovisan u čin maršala 1918. godine posle primirja.