Rohani: Iran će zaobići američke sankcije

Svet 05. nov 201809:47 > 09:56
Izvor: Reuters/Lisi Niesner

Iranski predsednik Hasan Rohani rekao je da će njegova zemlja "ponosno zaobići" američke sankcije iranskoj naftnoj i finansijskoj industriji.

„Kažem da ćemo s ponosom zaobići vaše ilegalne i nepravedne sankcije jer su one protivne međunarodnom pravu“, rekao je Rohani u televizijskom obraćanju.

POVEZANE VESTI

Šest meseci posle povlačenja iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, predsednik SAD Donald Tramp danas je ponovo uveo najstrože sankcije iranskom naftnom i finansijskom sektoru koje je vlada Baraka Obame ukinula.

„Nalazimo se u ekonomskom ratu i suočeni smo sa zastrašivanjem. Mislim da u američkoj istoriji u Beloj kući nije bilo čoveka koji više krši međunarodno pravo i konvencije“, izjavio je iranski predsednik.

Tramp je od dolaska na vlast usvojio neprijateljsku poziciju prema Iranu, a u avgustu je Teheranu uveo prvi krug sankcija.

Liberman zahvalio Trampu na uvođenju sankcija Iranu

Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman zahvalio je predsedniku SAD Donaldu Trampu što je ponovo uveo sankcije Iranu. 

„Smela odluka predsednika Trampa je temeljna promena koju je Bliski istok čekao. Jednim potezom Sjedinjene Američke Države zadaju kritičan udarac utvrđivanju Irana u Siriji, Libanu, Gazi, Iraku i Jemenu. Predsedniče Tramp, ponovo ste to uradili! Hvala vam“, napisao je Liberman na Tviteru. 

Izrael se oštro protivio nuklearnom sporazumu velikih sila s Iranom iz 2015. godine iz koga su se SAD povukle ove godine. 

Izraelski lideri su tvrdili da se tim sporazumom ne sprečavaju iranske regionalne vojne aktivnosti.