Turska opozvala ambasadorku zbog kostima Jelene Trojanske

Svet 03. nov 201819:45 > 19:51
Podeli:
Izvor: Twitter/Parliament of Uganda

Turska je opozvala ambasadorku u Ugandi posle objavljivanja slike na kojoj se vidi da je tokom proslave turskog nacionalnog praznika nosila kostim inspirisan grčkom mitologijom.

Ambasadorka Sedef Javuzalp organizovala je prijem u ambasadi Kampale povodom turskog nacionalnog praznika koji se slavi 29. oktobra kada je 1923. godine Mustafa Kemal Ataturk proglasio tursku republiku.

Na tviter nalogu parlamenta Ugande, čija je predsednica Rebeka Kadaga bila na prijemu, objavljena je slika ambasadorke Javuzalp u odori iz grčke mitologije i još jednog neidentifikovanog turskog zvaničnika u togi s krunom od maslinovih grančica na glavi.

Nacionalistički turski dnevnik Sezdžo je na prvoj strani objavio slike ambasadorke, tvrdeći da je bila obučena kao Jelena Trojanska, a turski zvaničnik kao grčki bog Zevs.

„Veliki skandal na Dan republike, ambasadorka je bila Jelena, a njen pomoćnik Zevs“, napisao je list.

Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju napisalo da je hitna istraga pokrenuta oko tih slika objavljenih na društvenim mrežama i da je ambasadorka pozvana nazad u zemlju.

Ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je takodje u tviter poruci napisao da je ambasadorka opozvana.

Svaki pomen ranijeg postojanja grčke i rimske civilizacije na turskoj teritoriji izaziva bes turskih nacionalista koji insistiraju na turskom identitetu države, navodi agencija Frans pres.

Mediji su naveli da je ambasadorka koja je pet godina na tom mestu u Ugandi, želela da promoviše 2018. kao Godinu Troje, legendarnog grada za koji se veruje da se nalazio blizu grada Čanakale na zapadu Turske, gde su nađeni arheološki ostaci.