Merkel: Sankcije Rusiji da ostanu na snazi

Svet 01. nov 201821:34 > 21:38
Izvor: Tanjug / AP, Efrem Lukatsky

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u Kijevu tokom prve posete od postizanja mirovnog sporazuma o istoku Ukrajine da treba da ostanu na snazi sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize.

„Nažalost, sporazum postignut u Minsku se ne poštuje. Ako napredujemo u primeni sporazuma, to je napredak od nekoliko milimetara, a ponekad idemo nazad. Nemačka će se založiti za zadržavanje sankcija“, rekla je ona i dodala da bi sankcije mogle da budu ublažene ukoliko se ostvari napredak.  

Evropska unija je uvela stroge ekonomske sankcije Rusiji posle njenog pripajanja ukrajinskog crnomorskog poluostrva Krima i umešanosti u sukobe u istočnoj Ukrajini gde se ukrajinske snage bore protiv proruskih pobunjenika.  

Zapad i Ukrajina smatraju da Rusija vojno podržava proruske pobunjenike u konfliktu u kojem je za četiri godine stradalo oko 10.000 ljudi. Rusija je u nekoliko navrata demantovala umešanost.  

„Rusija mora da učini nešto jednostavno, da napusti Ukrajinu, povuče svoje oružje i povrati teritorijalni integritet Ukrajine“, rekao je ukrajinski predsednik Petro Porošenko na zajedničkoj konferenciji za novinare s nemačkom kancelarkom.  

Porošenko je osudio održavanje predsedničkih i parlamentarnih izbora u dve pobunjeničke oblasti Donjetsku i Luganjsku u istočnoj Ukrajini, zakazane 11. novembra.