Istraga o padu "najsigurnijeg aviona na svetu" u Indoneziji

Svet 29. okt 201819:16 > 19:26
Izvor: Antara Foto/Hadi Sutrisno via REUTERS

Avion indonežanske kompanije “Lajon er“ sa 189 putnika i članova posade srušio se jutros u more i potonuo nedaleko od ostrva Jave, svega 13 minuta nakon poletanja iz Džakarte. Spasioci su izvukli iz mora posmrtne ostatke nekoliko putnika, a indonežanska agencija za potragu i spasavanje procenjuje da nema preživelih.

Podaci sa portala za praćenje letova “Flajt radar 24“ pokazuju da je avion upao u neprilike samo dva minuta nakon poletanja, na visini od 610 metara. Letilica se zatim spustila i skrenuo levo, pa je u novom usponu počela da dobija na brzini. Na visini od 1.113 metra i 15 kilometara severno od obale sa avionom je izgubljen kontakt.

“Avion je doleteo iz Denpasara i odobreno mu je poletanje. Tada je prijavljen tehnički problem i postupali smo po procedurama proizvođača. Da je avion bio u kvaru ne bismo ga pustili da poleti”, objasnio je predsednik “Lajon era” Edvard Sirait.

Reč je o avionu “boing 737 maks 8“ koji je isporučen “Lajon eru“ polovinom avgusta, a ovo je prva nesreća koju je doživeo ovaj moderni tip letelice. “Lajon er“ je, inače, privatna niskotarifna kompanija jedna od najvećih u Indoneziji.

Predsednik Indonezije Joko Vidodo naložio je sveobuhvatnu istragu.

“Naredio sam im da se pretraga nastavi i večeras, da se radi 24 sata, da se korišćenjem svetla ubrza ova pretraga i pronađe trup aviona do koga još nismo došli, iako već znamo njegovu lokaciju”, naveo je on.

Spasioci su na žalost ubrzo počeli da na obalu transportuju lične stvari, delove olupine i tela poginulih.

“Pronašli smo nekoliko legitimacija, pasoša, bankarskih kartica. Na mestu pada je oko 150 vojnika i policajaca”, kaže zamenik direktora operacije Nugroho Budi Virjanto.

Glavna olupina aviona je potonula i još nije locirana. Jasno je na žalost da preživelih nema.

“Čekam od jutros u osam, ali nema nikakvih novih informacija. Ništa nam još nisu rekli zvanično”, kaže rođaka jednog od putnika.

Ovo je najgora avionska nesreća u Indoneziji otkako je avion “Er Azije“ iz Surabaje ka Singapuru pao u more decembra 2014, kada je poginulo 162 ljudi, koliko ih je bilo u letelici.

Model aviona “boing 737 maks 8“, koji se danas srušio koristi se u saobraćaju tek 18 meseci i promovisan je kao „najsigurniji avion na svetu“.

Prema izveštaju kompanije od septembra su primili više od 4.000 porudžbina za taj model, a dosad su ga kupile mnoge velike avio-kompanije širom sveta, poput Ameriken erlajnsa, Junajted erlajnsa i Rajanera.

U izjavi objavljenoj posle udesa u Indoneziji, Boing je naveo da je kompanija „spremna da pruži tehničku pomoć u istraživanju nesreće“.