Desničar Bolsonaro pobedio na izborima u Brazilu

Svet 29. okt 201807:03 > 07:05
Izvor: REUTERS/Adriano Machado

Žair Bolsonaro izabran je za predsednika Brazila s 56 odsto glasova, ispred svoga levičarskog suparnika Fernanda Hadada koji je osvojio 44 odsto, pokazuju rezultati koje je objavila je izborna komisija nakon 94 odsto pregledanih glasačkih listića.

Bivši vojni oficir stupiće na dužnost u januaru, u izuzetno polarizovanom Brazilu, nakon napete i oštre kampanje.

Bivša predsednica Kostarike i čelnica Organizacije za posmatranje izbora američkih država Laura Činčila, izjavila je da je glasanje bilo mirno i bez problema u celoj zemlji.

Bolsonaro (63), bivši poslanik u kongresu, obećao je borbu protiv kriminala u brazilskim gradovima i ruralnim područjima, te jačanje autonomije policije u borbi s naoružanim kriminalcima. Najavio je i ublažavanje zakona o kontroli oružja kako bi se Brazilci lakše štitili.

REUTERS/Rodolfo Buhrer

Mnogi Brazilci strahuju da bi Bolsonaro, koji pozitivno gleda na brazilsku vojnu diktaturu koja je trajala između 1964. i 1985, kao predsednik mogao da ograničava ljudska prava, građanske slobode i slobodu govora.

Bolsonarovom brzom rastu popularnosti pomogao je pad levičarske Radničke stranke (PT) koja je vladala Brazilom 13 od poslednjih 15 godina i koja je zbačena pre dve godine u vreme snažne recesije i jednog od najvećih korupcijskih skandala na svetu.

Istraga naziva „Car Wash“, započeta 2014, dovela je do suđenja protiv velikog broja istaknutih poslovnih ljudi i političara, uključujući bivšeg predsednika Luisa Inacija Lulu da Silvu i bivšu predsednicu Dilmu Rusef, oboje iz redova PT.