Pao avion iz Indonezije sa 189 ljudi, pronađeno šest tela

Svet 29. okt 201806:26 > 13:35
Izvor: Tanjug / AP, Tatan Syuflana

Avion "Lion Aira" iz Indonezije, u kojem se nalazio 181 putnik, šest članova posade i dvojica pilota, srušio se u more kod ostrva Jave, nedugo nakon poletanja iz glavnog grada Džakarte. Vlasti smatraju da niko nije preživeo, spasioci dosad pronašli šest tela.

Kako prenosi CNN, među putnicima je bilo jedno dete i dve bebe. U avionu se nalazilo i 20 službenika indonežanskog Ministarstva finansija koji su sa porodicama bili u Džakarti tokom praznika.

Za sada nije pronađeno nijedno telo, već jedino lična dokumenta i stvari, a u potrazi učestvuje oko 300 spasilaca, među kojima su pripadnici vojske, policije i lokalni ribari.

Avion se nalazi na dubini od oko 30 metara, rekao je portparol agencije za spasavanje Jusuf Latif, preneo je AP.

Novine „Straits Times“ navode da je leteo na liniji Džakarta – Palkanpinang na ostrvu Banka u Indoneziji.

Boing 737 poleteo iz Džakarte oko 6.20 po lokalnom vremenu i srušio se 13 minuta kasnije. Dostigao je visinu od svega 1.580 metara. 

Neimenovani indonežanski zvaničnik rekao je da je posada aviona dva, tri minuta po poletanju zatražila od kontrole leta da se vrati u Džakartu.

REUTERS/ANTARA FOTO

Saopšteno je da je avion imao određenih tehničkih problema tokom prethodnog leta, od ostrva Bali do Džakarte, ali da je kvar u potpunosti saniran.

Reč je o novom avionu, starom nekoliko meseci, koja je imao samo 800 sati leta. Rojtersu je iz kompanije „Lion Air“ rečeno i da su pilot i kopilot zajedno imali dosad ostvarenih 11.000 sati letanja.

Reč je o najtežoj avionskoj nesreći u Indoneziji otkako je avion „Air Asia“ sa 162 putnika na letu od Surabaje do Singapura pao u more u decembru 2014. godine. Nije bilo preživelih.

Tanjug / AP, Tatan Syuflana

„Lion Air“ najveća je privatna aviokompanija iz Indonezije koja radi na 126 aerodroma u Indoneziji, Singapuru, Vijetnamu, Maleziji i Saudijskoj Arabiji. 

Zajedno s firmom-ćerkom „Wings Air“, nalazi se na listi kompanija kojima su 2007. zabranjeni letovi na području Evropske unije. Zabrana je ukinuta u junu ove godine.