Islamski džihad proglasio prekid vatre s Izraelom

Svet 27. okt 201813:37 > 13:39
Izvor: REUTERS/Ahmed Zakot

Islamski džihad je objavio da je postignut prekid vatre s Izraelom nakon eskalacije nasilja prošle noći.

Prekidu vatre je posredovao Egipat, rekao je portparol Islamskog džihada, Daud Šihab, prenose izraelski mediji.

Izraelska vojska je napala desetine meta u pojasu Gaze posle žestokog raketiranja juga Izraela.

Izraelski vojnici ubili su prethodno pet Palestinaca tokom masovnih protesta na granici Pojasa Gaze i Izraela, a još jedan je poginuo u sukobima na drugoj palestinskoj teritoriji, Zapadnoj obali.

Izraelske vazduhoplovne snage rekle su da je ukupno pogođeno 95 meta, uključujući 87 meta islamskog ekstremističkog Hamasa koji vlada pojasom Gaze.

Vojni portparol je rekao da su desetine borbenih aviona i drugih letelica izveli napade u Pojasu Gaze i da su gađana dva velika postrojenja za izradu oružja i pet vojnih kompleksa, te zgrada u kojoj je sedište bezbednosnih snaga Hamasa u gradu Gazi, preneli su izraelski mediji.

Sukobi su se nastavili, kada je izraelska vojska napala osam meta Islamskog džihada, a šest raketa ispaljeno na Izrael od kojih je pet presretnuto.

Izraelski vojni portparol rekao je da je za raketiranje odgovoran Islamski džihad, a da je delovao po instrukcijama Irana i iranskih snaga u susednoj Siriji.

Izrael je zapretio da će zato proširiti napade iz vazduha na ciljeve u Siriji.

Asošiejted pres navodi da je pretnja iranskim snagama u Siriji nova dimenzija ovog najvećeg sukoba između Izraela i ekstremista u pojasu Gaze u nekoliko nedelja.

Otvaranje novog fronta u Siriji moglo bi dovesti do otvorenog sukoba Izraela s teško naoružanim iranskim i snagama libanskog Hezbolah posle nedavnog rasporedjivanja ruskih protiv-avionskih sistema.

Iranske snage se zajedno s Hezbolahom i drugim šiitskim milicijama bore na strani predsednika Sirije Bašara Asada.

Dok se borbe stišavaju, Izrael upozorava da neće dozvoliti da se njegov najveći neprijatelj Iran tamo učvrsti za stalno.

Izraelska vojska je već izvela niz napada iz vazduha na ciljeve u Siriji, uglavnom na navodne isporuke iranskog oružja Hezbolahu, a takođe i protiv samih Iranca, podseća AP.

Međutim, ta izraelska misija mogla bi biti mnogo komplikovanija nakon odluke Rusije da isporuči unapredjene rakete S-300 Siriji.

Rusija se na to odlučila nakon što su sirijske snage u septembru greškom oborile ruski avion posle izraelskog napada.