Policija vodenim topovima rasterala ultradesničare u Lublinu

Svet 13. okt. 201815:47 > 15:56
Podeli:
Izvor: Nick Ansell / POOL / AFP

Poljska policija morala je suzavcem i vodenim topovima da prokrči put prvom Maršu ravnopravnosti u Lublinu, na istoku Poljske, pošto su ekstremisti iz Narodnog radikalnog bloka, ultrakatoličke Svepoljske omladine i fudbalski huligani pokušali da blokiraju put povorci, a policiju su napadali flašama, kamenicama i jajima.

Protivnici ideje da i ovaj grad na konzervativnom istoku Poljske omogući šetnju podrške svim diskriminisanim manjinama u društvu, među njima i seksualnim manjinama i izbeglicama, prve petarde bacili su još dok je popodne oko 1.500 učesnika Marša ravnopravnosti čekalo na trgu da krene u šetnju gradom.

Na trasi je povorku čekalo uvredljivo skandiranje „perverznjaci“ i „Lublin grad slobodan od devijacije“, molitve vernika protiv njih, ali i blokada poljskih radikalnih nacionalista koji su na poziv da se raziđu napali policiju kamenicama, flašama i jajima, a policija je put povorci prokrčila suzavcem i vodenim topovima, javlja poljska privatna televizija Polsat.

Uz skandiranje „hvala“ policiji i „Lublin slobodan od fašizma“ povorka je nastavila da bi je na još nekoliko mesta na putu centrom grada presreli nacionalisti i huligani sa petardama, a policija je privela neke od najagresivnijih.

„Nemam za sada informacije da je neko povređen. Policajci su postupali primereno a kako su se ponašali demonstranti iz kontramanifestacije vidite i sami“, kazao je poljskoj privatnoj televiziji TVN24 portparol Glavne komande poljske policije Marijuš Ćarka.

Održavanje 1. Marša ravnopravnosti u Lublinu pokušali su prvo da spreče gradski odbornici vladajuće poljske konzervativne stranke Pravo i Pravda uz podršku nekih lokalnih velikodostojnika Poljske katoličke crkve, a održavanje, kako Marša ravnopravnosti, tako i protesta ekstremne desnice, zabranio je gradonačelnik Kšištof Žuk kada je dobio informacije da se fudbalski huligani iz Lublina i Bjalistoka sazivaju na društvenim mrežama da napadnu Marš.

Apelacioni sud je, međutim, održavanje Marša ravnopravnosti dozvolio uz obrazloženje da je u Poljskoj na snazi sloboda okupljanja i govora, a da podrže Marš danas su se u njemu pojavili i neki opozicioni političari iz Varšave.

„Ovakvi marševi održavaju se u celoj Poljskoj. Pokazuju da je Poljska raznolika, da verujemo u različite stvari, mislimo na različite načine, ali Poljska je naš zajednički dom i niko ne sme da bude isključen iz tog zajedničkog doma. Ne sme se govoriti da je neko građanin nižeg reda“, kazao je lider opozicione levice Adrijan Zandberg.

Gej parada i marševi ravnopravnosti poslednjih godina prolaze ulicama svih većih poljskih gradova u daleko mirnijoj atmosferi, doduše uz obavezne, makar manje, proteste ekstremne desnice i ultrakatoličke omladine, a u celom regionu Srednje Evrope poljska policija poznata je po izuzetno profesionalnom obezbeđivanju pohoda, kakvi god izgredi da na njihovoj trasi iskrsnu.