UN: Međunarodni sud da istraži zločine nad Rohindžama

Svet 09. okt 201809:42 > 09:47
Podeli:
Izvor: REUTERS/Mohammad Ponir Hossain

UN su osudile nedostatak volje vlasti Mjanmara da rasvetle navode o genocidu nad muslimanskom manjinom naglašavajući potrebu da međunarodni sud vodi istragu i suđenje generalima za koje se sumnja da su počinile zločine.

„Ograničene i nedovoljne mere koje je preduzela vlada Mjanmara pokazuju nedostatak volje i kapaciteta za sprovođenje verodostojne, brze i nezavisne istrage“, izjavila se specijalni izveslac UN za Mjanmar Janghi Li i dodala da su vlasti „pristrasne“.

Oko 700.000 Rohindža izbeglo je u susedni Bangladeš od prošle godine, bežeći od kampanje etničkog čišćenja koju su osudile i UN.

„Situacija u Mjanmaru, gde su počinjeni genocid, ratni i zločini protiv čovečnosti, zahteva pažnju Međunarodnog krivičnog suda ili nekog drugog mehanizma međunarodnog pravosuđa“, dodala je Li.

Istražitelji UN su u septembru ocenili da je stepen brutalnosti vojske Mjanmara prema Rohindžama u toj zemlji „teško zamisliv“.

U izveštaju predstavljenim pred Savetom UN za ljudska prava, vojska Mjanmara se teško optužuje i traži se da se šestorici vojnih zvaničnika sudi za genocid.