Drugi osumnjičeni za trovanje Skripalja lekar ruskog GRU-a?

Svet 08. okt 201822:06 > 22:10
Izvor: Metroplitan Police handout via REUTERS

Istražna grupa Belingket tvrdi da je identifikovala i drugog osumnjičenog za trovanje ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije - Aleksandra Petrova - za kojeg tvrde da je lekar ruske vojne obavještajne službe (GRU). U saopštenju grupe navodi se da je pravo ime Petrova Aleksandar Jevgenijevič Miškin.

„U proces identifikacije ‘Belingketa’ uključen je veći broj otvorenih izvora, svedočenja ljudi koji poznaju ovu osobu, kao i kopije ličnih dokumenata, uključujući skeniranu kopiju njegovog pasoša“, dodaje se u saopštenju objavljenom na internet stranici grupe.

Moskva je u septembru odbacila izveštaj britanske istražne grupe u kome se tvrdi da je jedan od osumnjičenih u slučaju trovanja Skripaljevih odlikovani pukovnik ruske vojne obaveštajne službe.

Istražna grupa „Belingket“ saopštila je tada da je pravo ime Ruslana Boširova Anatolij Čepiga i da je on oficir vojne obavještajne službe, te da je proglašen herojem Rusije.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova odbacila je izveštaj rekavši da je to objavljeno kako bi se podudarilo sa obraćanjem premijerke Tereze Mej Savetu bezbjednosti UN.

Moskva još nije komentarisala navode o „pravom identitetu“ Petrovog.