Hiljade Španaca na skupu ekstremne desnice u Madridu

Svet 07. okt. 201817:48 > 17:50
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP/Manu Fernandez

Hiljade Španaca učestvovale su danas u Madridu na skupu male ultra desničarske stranke Voks (Vox) koja nastoji da pridobije više pristalica retorikom uperenom protiv migranata i katalonskih separatista.

Generalni sekretar stranke Havijer Ortega rekao je okupljenima da Voks ima „jedan jasan cilj“ – da Španci budu na prvom mestu, a govorio je i protiv abortusa i, kako je rekao, „diktature političke korektnosti“, navodi Asošiejted pres.

Predsednik Voksa Santjago Abaskal zatražio je na skupu da španski premijer, socijalista Pedro Sančes raspiše vanredne izbore. Sančes je na čelu manjinske vlade i navodi da neće raspisivati izbore u skorije vreme.

Brojni prisutni građani mahali su španskim zastavama i skandirali „Jedinstvena Španija nikad poražena!“

Voks nije parlamentarna stranka, a prema najnovijim anketama osvojlila bi jedan odsto glasova kada bi izbori sada bili održani. Stranka tvrdi da ima 10.000 članova.

Za razliku od drugih evropskih zemalja, u Španiji do sada nije došlo do jačanja krajnje desnih partija uprkos ekonomskim problemima u zemlji.

U Madridu je juče nekoliko hiljada Španaca demonstriralo protiv Sančesove vlade na skupu koji su organizovale marginalne desničarske grupe. Neki učesnici tog skupa mahali su zastavom Španije koja je bila važeća u vreme fašističke diktature Fransiska Franka.