I Dejvid Kameron odbio Putinov poziv

Svet 12. mar 201516:33 > 16:37
Izvor: EPA

Britanski premijer Dejvid Kameron odbio je poziv ruskog predsednika Vladimira Putina da prisustvuje vojnoj paradi 9. maja u Moskvi povodom pobede u Drugom svetskom ratu, saopštila je britanska vlada.

„Nije predviđeno da premijer“ prisustvuje ceremoniji, izjavio je neimenovani portparol britanske vlade i dodao da Kameronova odluka ima veze s ukrajinskom krizom, ne navodeći druge detalje.

Portparol nije isključio mogućnost da će Veliku Britaniju predstavljati neki drugi zvaničnik.

Vojna parada na Crvenom trgu u Moskvi biće održana dva dana posle parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji, čiji je rezultat prema poslednjim anketama neizvestan.

Najavljeni izostanak nekih zapadnih lidera sa svečane vojne parade u Moskvi za Dan pobede neće pokvariti prazničnu atmosferu obeležavanja 70 godina od pobede u Drugom svetskom ratu, naveo je danas Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina.

„To neće uticati na duh, emotivni aspekt i razmere praznika. Kremlj poziva sve koji imaju odnos prema tom (prazniku). Na onima koji su pozvani je da odluče“, rekao je Peskov za radio stanicu Ruska služba novosti.

Nemačka kancelarka Angela Merkel saopštila je ranije da neće prisustvovati svečanoj vojnoj parade na Crvenom trgu, ali će dan kasnije, 10. maja, posetiti Moskvu, gde bi sa Putinom trebalo da položi venac na spomenik Neznanom junaku ispod zidina Kremlja.

Ranije su dolazak otkazali predsednik SAD Barak Obama, koji je izostanak objasnio zgusnutim rasporedom obaveza, dolazak su otkazali zvaničnici Poljske, Estonije i Litvanije.

Putinov poziv odbio je i francuski predsednik Fransoa Oland.