Tramp: Kim Džong Un i ja smo se zaljubili jedan u drugog

Svet 30. sep 201809:58 > 10:01
Podeli:
Izvor: SAUL LOEB / AFP

Američki predsednik Donald Tramp rekao je na skupu svojih pristalica u Zapadnoj Virdžiniji da su se on i severnokorejski lider Kim Džong Un "zaljubili" jedan u drugog dok su se napetosti između dve zemlje ublažile u poslednjih godinu dana.

„Zaista sam bio čvrst, a bio je i on. I onda smo se zaljubili. OK? Ne, zaista. On mi je pisao divna pisma, to su sjajna pisma. Zaljubili smo se“, rekao je Tramp.

Predsednik SAD istakao je da to što je Pjongjang zaustavio nuklearne probe kao i ispaljivanje raketa i projektila tumači znakom da njegov pristup Severnoj Koreji deluje – čak iako kritičari tvrde da je severnokorejski nuklearni program ostao isti.

Pretpostavljajući moguće kritike koje bi njegove reči o osećajima prema Kimu mogle da izazovu, Tramp je dodao sarkastično: „Donald Tramp je rekao da su se njih dvojica zaljubili. Kako strašno, kako je to strašno? To je tako nepredsednički“.

Uprkos toplijem tonu u odnosima, Severna Koreja nije ispunila američke zahteve da obezbedi potpunu evidenciju svog programa oružja i preduzme nepovratne korake koji bi pokazali da odustaje od svog arsenala.

Trojica viših američkih zvaničnika uključenih u severnokorejsku politiku rekla su ove nedelje da nije postignut napredak u smeru ozbiljnih pregovora niti eliminacije ili barem zaustavljanja programa nuklearnog oružja i balističkih projektila.

Dosad, tvrde sva trojica, govoreći anonimno, Severna Koreja nije se čak ni složila s tim da definiše temeljne pojmove poput “denuklearizacije”, “proverljivo” i “nepovratno”.