Epilog Trampovog govora – kritike, uz tek malo podrške

Svet 26. sep 201819:33 > 19:45
Podeli:
Izvor: Reuters/Carlo Allegri

Dan posle obraćanja sa govornice Generalne skupštine UN, reči američkog predsednika Donalda Trampa i dalje izazivaju komentare i kritike, uz tek nekoliko glasova podrške.

Bilo je to najgledanije direktno obraćanja jednog šefa države u UN ikada, tvrde iz administracije američkog predsednika. Donald Tramp je dobio i aplauz i izazvao smeh, ali je bio dosledan u svojim kritikama Irana, Venecuele, ali i EU, posebno Nemačke i Kine.

Pohvalno je govorio o Severnoj Koreji i njihovom lideru, koji je prošle godine bio čovek-raketa.

„Rakete i projektili više ne lete u svim pravcima. Nuklearna testiranja su obustavljena. Neki vojni objekti se već demontiraju“, kaže Tramp.

PROČITAJTE I:

Ipak, jedna od ključnih tema o kojoj je govorio bilo je pravo Amerike da „ide svojim putem u svetu“.

„Sjedinjene Države vam neće reći kako da živite, radite ili koga da obožavate. Samo tražimo da zauzvrat poštujete naš suverenitet“, dodaje Tramp. 

Francuski predsednik Emanuel Makron oštro je kritikovao svetske lidere koji gledaju samo svoje interese i poručio da nacionalizam uvek vodi ka porazu. Govoreći nakon Trampa, on je izjavio da „nikada neće prestati da podržava princip suvereniteta“, ali da ga ne treba koristiti kao oružje. 

„Ne mislim da je za Evropu dobro da SAD vuku unilateralne poteze koji imaju uticaj na biznis u Uniji. Pojedine američke odluke, zbog eksteritorijalnosti dolara loše utiču na EU i zato se ja zalažem za bolju i jaču evrozonu, koja bi bila alternativa dolaru. To bi doprinelo i jačem evropskom suverenitetu. To je osnovni zadatak narednog saziva Evropskog parlamenta i Evropske komisije“, kaže Emanuel Makron.

I posle obraćanja svetskim liderima, Donald Tramp je ostao u Njujorku. On je danas imao čitav niz susreta od kojih je posebno srdačan bio sa premijerom Izraela.

Zasedanje Generalne skupštine UN dramatično je otvorilo pitanja ljudskih prava, mira i ekonomski održivog sveta, na koja populisti i nastavljači globalističke politike imaju različite, ponekad i suprotstavljene odgovore.