Rohani u UN: SAD žele da svrgnu iranski režim

Svet 25. sep 201821:40 > 21:45
Podeli:
Izvor: Tanjug / AP Photo/Mary Altaffer

Predsednik Irana Hasan Rohani optužio je u UN SAD da žele da svrgnu iranski režim uz predlog dijaloga.

Rohani je, obraćajući se na Generalnog debati godišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN, rekao da je stav američkog predsednika Donalda Trampa „apsurdan“.

Tramp je ranije danas za istom govornicom pozvao nacije da izoluju iranski režim i da je u Teheranu na vlasti „korumpirana diktatura“.

„Bezbednost ne može da bude igračka američke unutrašnje politike“, rekao je predsednik Irana. 

U Njujorku je počela Generalna debata 73. zasedanja Generalne skupštine UN tokom koje će se do kraja nedelje obratiti skoro 200 šefova država ili vlada.

Makron pozvao na dijalog u rešavanju iranske krize

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je u UN na rešavanje iranske krize putem „dijaloga i multilateralizma“, ubrzo nakon što je američki predsednik Donald Tramp za istom govornicom pozvao nacije da izoluju iranski režim.

„Unilateralizam vodi direktno u povlačenje i sukob na štetu svih“, rekao je Makron ne citirajući nikog određenog. 

„Znamo da je Iran bio na nuklearnom putu, a šta ga je sprečilo? Sporazum postignut u Beču 2015.“, rekao je Makron aludirajući implicitno na američku odluku o povlačenju iz tog sporazuma. 

Makron je pozvao nacije da ne potpisuju trgovinske sporazume sa zemljama koje ne poštuju međunarodni sporazum o klimatskim promenama, koji je podstignut u Parizu krajem 2015. 

„Nemojmo da potpisujemo trgovinske sporazume sa onim snagama koje ne poštuju pariski sporazum“, rekao je francuski predsednik ponovo implicitno aludirajući na SAD koje su se povukle s tog sporazuma. 

Makron je dodao da će Francuska, koja će naredne godine biti predsedavajuća Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja G 7, kao prioritet imati borbu protiv nejednakosti.