Šef nemačkih obaveštajaca – smenjen ili unapređen?

Svet 24. sep 201818:29 > 18:33
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Povodom afere u samom vrhu nemačke Službe za zaštitu ustavnog poretka, koja već treću nedelju preti da rasturi vladajuću koaliciju, kancelarka Angela Merkel je konačno priznala da je potcenila njen razarajući efekat i da Vlada pod hitno mora da se vrati na redovne poslove.

Šef nemačke obaveštajne službe, Hans-Georg Masen, smenjen je posle tvrdnje da nema dokaza da su snimci nasilja nad migrantima u Kemnicu – autentični. On je takođe kritikovan i zbog navodnih nepriličnih kontakata sa članovima antimigrantske Alternative za Nemačku, što on demantuje. Ali, umesto prave smene, njegov partijski šef, ministar unutrašnjih poslova je postavljanjem za savetnika Masena zapravo unapredio… A onda su svi bili nezadovoljni…

POVEZANE VESTI

„Ta smena u utorak nije bila uverljiva. Priznajem da sam se previše fokusirala na procese u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a nedovoljno na ono što je bitno za građane. Pogrešno sam procenila tvrdnje o simpatijama prvog špijuna zemlje prema ekstremistima“, rekla je kancelarka Angela Merkel.

Prvo je reagovao treći partner u u vladi, Socijaldemokrate: Šef nemačkih obaveštajaca opasno je zaljuljao kancelarkinu stolicu.

„Posle najnovijih konsultacija sa liderima CDU i CSU, mislim da smo dobili konačno signal da su ozbiljno shvatili našu kritiku i upozorenje i da će to ispraviti“, rekla je predsednica Socijaldemokrata Andrea Nales.

Prema toj ispravci Masen neće dobiti, kao što je prvobitno Zehofer odlučio, visoko mesto savetnika i još veću platu, ali će ipak ostati u ministarstvu.

„Posle svih razgovora koje sam imao, mogu da kažem da pravog problema nije bilo i da ne razumem stalno otvaranje rasprave u javnosti na ovu temu. Ni u jednom trenutku razgovora koalicija nije bila ugrožena“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Nemačke Horst Zehofer.

Vladajuća koalicija nada se da će premeštanjem spornog prvog špijuna dalje diskusije biti obustavljene. Ova epizoda je pokazala da vlast i uticaj Angele Merkel u ovom mandatu nije snažna kao u ranijim. A rast podrške ekstremnoj desnici iz Alternative za nemačku ne pomaže ni jednom od koalicionih partnera na vlasti.