I na Novom Zelandu pronađene igle u jagodama

Svet 23. sep 201810:59 > 11:10
Podeli:
Izvor: Getty Images/Oli Scarff

Lanac robnih kuća na Novom Zelandu saopštio je da su igle za šivenje pronađene u jagodama uvezenim iz Australije.

Lanac Kauntdaun (Countdown) naveo je da će povući te jagode iz prodaje nakon pronalaska igala u jednoj prodavnici u Oklandu.

Jagode iz Australije našle su se u svim prodavnicama tog lanca robnih kuća na Novom Zelandu, ali je prijavljen samo jedan slučaj sa iglama. Uprava kompanije navela je da kupci mogu da vrate sve jagode i biće im vraćen novac.

Preporučila je da svaku jagodu preseku na pola pre konzumiranja ukoliko žele da zadrže to voće.

Policija u Australiji registrovala je nedavno nekoliko incidenata, mada se sumnja da su mnogi bili izmišljeni. Prvi slućaj je bio u državi Kvinslend na severositku zemlje.

Lanac robnih kuća Vulvorts (Woolworths) u Australiji potom je iz prodaje povukao igle za šivenje zbog straha koji je nastao kod građana nakon što su igle pronađene u jagodama i drugom voću.

Vulvorts je saopštio da iz predostrožnosti povlači igle iz prodaje dok policija još nije identifikovala ko je stavio igle u jagode.

Premijer Australije Skot Morison izjavio je da sabotaža sa jagodama predstavlja teroristički čin. On je pozvao Australijance da prave kolače sa jagodama kako bi pomogli proizvođačima.

Morison je zatražio i da se uvedu stroži zakoni i da se kazna za kontaminaciju hrane poveća na 15 godina zatvora. Iz prodaje su povučene jagode šest proizvođača.