Politika u reklamnoj kampanji Najki se – isplatila

Svet 16. sep 201817:55 > 18:01
Podeli:
Izvor: Printscreen/Nike

Da li se isplatila kocka kompanije Najki da na 30-godišnjicu svog slavnog slogana "Just do It" angažuje bivšeg igrača Nacionalne fudbalske lige Kolina Kapernika? Kapernikova odluka da kleči tokom izvođenja američke himne na početku svake utakmice, u znak protesta zbog policijske brutalnosti, izazvala je kontroverzu širom zemlje.

U tu kontroverzu se uključio i predsednik Tramp. Dok su linije sporta i politike u SAD zamagljene, u kulturni rat se uključio i Najki, a sa kakvim posledicama – pogledajte u prilogu Glasa Amerike.

Bivši kvoterberbek NFL Kolin Kapernik je zvezda najnovije marketinške kampanje Najkija a nisu svi srećni zbog toga. Kapernikova odluka iz 2016. da kleči tokom izvođenja himne zbog policijske brutalnosti nad manjinama izazvala je jednu od najžešćih debata u Americi u vezi sa sportom i politikom.

Predsednik Tramp, koji je tražio od NFL-a da kazni igrače koji kleče za vreme himne, nazvao je Najkijevu odluku “neprikladnom” u intervjuu za Foks Njuz a kasnije tvitovao – “Šta bi Najkiju?”

Najki ima partnerstvo sa NFL-om vredno više milijardi dolara, zbog čega je kontroverza izbila u prvi plan a mnogi navijači su osetili potrebu da izaberu stranu.

Neki ogorčeni kupci su na društvenim mrežama objavili video snimke kako pale Najkijevu opremu u znak protesta.

Drugi su čestitali kompaniji što je zauzela smeo stav o društvenim pitanjima. Stručnjaci kažu da to nije slučajnost.

„Mislim da je Najki odlučio da se svrsta uz Kapernika jer se zalažu za iste stvari. Odlučili su se za platformu jednakosti, pravde i etike i mislim da računaju da će i njihove mušterije želeti da budu na pravoj strani“, kaže Meri Epner, izvršna direktorka kompanije, zadužena za analizu maloprodaje.

Neki kupci ispred Najkijeve prodavnice u Njujorku se slažu.

„To je dobra poruka za prodaju patika nama koji već naginjemo u tom smeru. Od jutros sam sklonija da kupim Najki nego patike firme Nju Balans, eto“, kaže kupac Ejmi Ros.

Kritičari kažu da je novac, a ne etika, motiv koji je naveo Najkija da se svrsta uz Kapernika, koji vodi parnicu protiv NFL-a optužujući timove iz lige da su se međusobno dogovorili da niko ne potpiše ugovor sa njim.

„Šta misle da će postići sa njim? Mislim da to rade samo da ne bi tužio NFL jer on juri pare“, kaže kupac Lu Orlendo.

Međutim, mnogi stručnjaci za marketing kažu da će reakcija na novu kampanju na kraju ići u prilog i Kaperniku i Najkiju I NFL-u.

„To je dobro za NFL. NFL treba da se podmladi. Mora da se udalji od politike i vrati fudbalu jer će se naći u egzistencijalnoj krizi, ne samo zbog politike već i problema povreda glave i smanjene zainteresovanosti mladih za sport“, kaže Dejvid Holander sa Instituta Tiš za svetski sport njujorškog univerziteta.

Za američki fudbal i Najki, međutim, kulturni rat oko politike i sporta je daleko od završenog.

U svakom slučaju, Najkijeva odluka da angažuje Kapernika je, kako sada izgleda, bila mudar marketinški potez – prema novoj anketi, 44 posto Amerikanaca mlađih od 34 godine podržalo je taj potez.

Stariji Amerikanci ga ne podržavaju, ali oni nisu Najkijeva ciljna grupa – dve trećine kupaca patika ove kompanije je mlađe od 35 godina.

Najkijeve akcije su takođe skočile a prodaja preko interneta je skočila 31 odsto dan pošto je objavljena reklama.