Kremlj: Velika Britanija može da traži da ispita osumnjičene

Svet 14. sep. 201814:02 > 14:06
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Rusija je spremna da razmotri zahtev britanskih istražitelja da dođu i ispitaju dva muškarca osumnjičena za trovanje bivšeg dvostrukog špijuna, saopštio je Kremlj.

Velika Britanija je optužila Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova da su pokušali da ubiju bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju nervnim otrovom novičok. Skripalji su preživeli napad 4. marta u Solsberiju, ali je kasnije umro jedan stanovnik tog grada pošto je došao u kontakt s otrovom.

POVEZANE VESTI

Petrov i Boširov su juče dali intervju ruskoj državnoj televiziji RT, navodeći da su posetili Solsberi kao turisti. Oni negiraju tvrdnje Londona da su pripadnici ruske vojne obaveštajne službe i navode da rade u poslu sa suplementima u ishrani.

Portparol ruskog predsednik Dimitrij Peskov rekao je da će ruske vlasti razmotriti zahtev Londona za ispitivanje, ako bude poslat. On je dodao da je Velika Britanija više puta odbijala ponudu Rusije za sprovođenje zajedničke istrage, preneo je AP.

„Postoji mehanizam pravne pomoći regulisan bilateralnim dokumentima i međunarodnim pravom“, rekao je Peskov novinarima i dodao da će ako zahtev stigne iz Londona, Moskva to razmotriti u skladu sa zakonom.

On je dodao da „od samog početka Rusija naglašava svoju želju da saradnju kako bi se razjasnile okolnosti onoga što se desilo u Solsberiju i da se uhvate krivci“, ali da je „britanska strana snažno odbacivala takvu saradnju“.

Velika Britanija tvrdi da je napad odobren na „višem nivou u ruskoj državi“, što Moskva oštro demantuje.

Britanske vlasti su prošle nedelje identifikovale Ruse i objavile snimke s bezbednosnih kamera na kojima se vidi kako su posetili Solsberi 3. i 4. marta.

Tvrdnje Petrova i Boširova da su turistički posetili Solsberi, portparol britanske premijerke Tereze Mej je okarakterisao kao „laži i očiledne izmišljotine“.