Osumnjičeni Rusi kažu da su u Britaniji bili turistički

Svet 13. sep. 201813:00 > 14:33
Podeli:
Izvor: Reuters/Peter Nicholls

Dvojica Rusa koje je London identifikovao i optužio da su odgovorni za trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Engleskoj rekli su u televizijskoj izjavi da su bili u martu u Solzberiju kao turisti.

U intervjuu za rusku televiziju RT dva muškarca, koja liče na dvojicu osumnjičenih čije slike su objavljene u Britaniji, rekli su da su posetili Solzberi u martu, nazivajući ga „divnim gradom“ i da su hteli da posete čuvenu katedralu u tom gradu, prenosi AFP.

POVEZANE VESTI

Oni su takođe potvrdili da se zovu Aleksander Petrov i Ruslan Boširov, kako su navele britanske vlasti koje ih optužuju da su agenti ruske vojne obaveštajne službe GRU.

Britanija je navela da su Boširov i Petrov agenti vojne obaveštajne službe koji su poslati u Solzberi da otruju bivšeg ruskog agenta Skripalja i njegovu ćerku. Britanija je objavila snimke nadzornih kamera na kojima se oni vide kako se šetaju po Skripaljevom kraju.

Njihovo pojavljivanje na ruskoj televiziji usledilo je posle jučerašnje izjave ruskog predsednika Vladimira Putina da su u Rusiji pronađena dvojica osumnjičenih, koji su civili, a ne agenti ruske vojne obaveštajne službe kako tvrde Britanci, i koji nisu uradili ništa kriminalno.

Putin, koji je govorio na ekonomskom forumu, pozvao je dvojicu muškaraca da se pojave u nekim medijima i da ispričaju svoju priču.

Vlada Velike Britanije: Ostajemo pri optužnici

Vlada Velike Britanije potvrdila je da ostaje pri svom stavu da su Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov otrovali bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju. 

Vlada i dalje tvrdi da su oni oficiri ruske vojne obaveštajne službe (GRU) i da su na ulicama te zemlje upotrebili zabranjeno hemijsko oružje, navodi se u današnjem saopštenju, prenosi AP. 

„Više puta smo tražili od Rusije da objasni šta se u martu dogodili u Solsberiju, a danas su nam odgovorili lažima“, dodaje se u saopštenju britanske vlade.