Rekonstrukcija vijadukta u Đenovi koštaće 200 miliona evra

Svet 09. sep 201820:10 > 20:11
Izvor: Reuters/Stefano Rellandini

Ponovna izgradnja srušenog vijadukta u Đenovi koštaće 150 do 200 miliona evra, objavile su lokalne vlasti.

Radove će izvoditi državna kompanija “Finćantijeri”, u saradnji s “Autostrade per Italia”, rekao je guverner pokrajine Ligurije Đovani Toti na konferenciji za novinare.

U rušenju mosta prošlog meseca poginulo je 43 ljudi.

„Rekonstrukcija će koštati između 150 i 200 miliona evra, a za samo uklanjanje starog mosta potrebno je 10-12 miliona, te za odštete za unesrećene“, rekao je Toti.

Regionalni guverner imenovan je za koordinatora u pružanju pomoći nakon rušenja mosta što mu je dalo snažan glas u inicijativi za rekonstrukciju.

Italijanska vladajuća koalicija koja obuhvata stranku desnog centra Ligu i antiestablišmentski pokret Pet zvezda optužila je “Autostradu” za ozbiljne previde u održavanju mosta i najavili su mogućnost da joj se opozove koncesija za autoput.

Ministar saobraćaja Danilo Tonineli, koji je član Pet zvezda, rekao je da “Autostrade” mora da plati za poslove ponovne izgradnje, ali ne sme biti uključena ni na koji drugi način.

Čini se da Toti odbija takvo stajalište. „Finćantijeri će imati vodstvo u ponovnoj izgradnji, zajedno sa grupom firmi koja će takođe uključiti Autostradu“, rekao je.