Sud u Hagu se proglasio nadležnim za slučaj Rohindža

Svet 06. sep 201817:19 > 17:21
Podeli:
Izvor: REUTERS/Mohammad Ponir Hossain

Međunarodni krivični sud (ICC) u Hagu odlučio je da ima jurisdikciju za optužbe o deportaciji pripadnika muslimanske manjine Rohindža iz Mjanmara.

Oko 700.000 Rohindža izbeglo je u susedni Bangladeš od avgusta 2017, zbog kampanje koja je usledila posle nekoliko pobunjeničkih napada na vojne i policijske punktove u Mjanmaru. 

Vlada Mjanmara je prošlog meseca odbacila saradnju s ICC-om, čiji nije član. Bangladeš, u koji su izbegle Rohindže, s druge strane jeste član tog suda. 

U saopštenju suda se navodi da ICC, iako se navodna deportacija pripadnika naroda Rohindža dogodila na teritoriji Mjanmara, koji nije deo suda, ipak može imati nadležnost pošto su se elementi zločina dogodili na teritoriji Bangladeša. Istražitelji Ujedinjenih nacija tražili su prošlog meseca da se komandantima vojske Mjanmara sudi za genocid, zločine protiv čovečenosti i ratne zločine počinjene nad muslimanskom manjinom Rohindžama. 

ICC je saopštio da glavna tužiteljka mora uzeti u obzir presudu o jurisdikciji dok nastavlja preliminarna istraživanja o navodima o zločinima nad Rohindžama. Sud je naveo da preliminarna istraga, koja treba da ustanovi da li ima dovoljno dokaza za pokretanje potpune istrage, „mora biti završena u razumnom roku“. 

Tročlani tim istražitelja Saveta UN za ljudska prava je naveo da je prema „konzervativnim“ procenama oko 10.000 ljudi ubijeno u nasilju. Istražitelji nisu imali pristup delovima Mjanmara gde su se dogodili zločini, pa je nemoguće izneti tačne procene, preneo je Asošiejted pres. 

Istražiteljski tim je saopštio da je prikupio navode o grupnim silovanjima, spaljivanju stotina sela, porobljavanju, ubistvima dece pred njihovim roditeljima i drugim zločinima.