Ubijen gradonačelnik s Duterteove liste

Svet 05. sep 201809:45 > 09:47
Izvor: REUTERS/Samrang Pring

Filipinski gradonačelnik čije ime se našlo na spisku funkcionera koje je predsednik države Rodrigo Duterte optužio za umešanost u trgovinu drogom ubijen je u svojoj kancelariji, saopštila je policija.

Ubistvo Marijana Blanka, gradonačelnika grada Ronda, poslednje je u nizu ubistava zvaničnika osumnjičenih za ulogu u švercu narkotika.

Politički život na Filipinima je tradicionalno obeležen nasiljem, pa tako i ubistvima, ali organizacije za ljudska prava ocenjuju da je situacija dodatno pogoršana kampanjom koju predsednik Duterte vodi protiv droge.

Gradonačelnika Blanka (59) ubile su malo posle ponoći nepoznate osobe, naveo je šef lokalne policije Hajr Palkon.

„Očevici su ispričali da su četiri naoružane osobe izašle iz belog kamioneta i ušle u gradsku kuću. Gradonačelnik je bio tamo i spavao u kancelariji“, rekao je Palkon.

Prema njegovim rečima, ime Marijana Blanka nalazilo se na spisku funkcionera osumnjičenih za konzumiranje, prodaju ili zaštitu šverca droge koji je sastavio Duterte.

Te navode je potvrdila filipinska Agencija za borbu protiv narkotika (DEA).

Blanko je ubijen nedugo pošto je Nacionalna policijska komisija od njega zatražila da preda svoja ovlašćenja lokalnoj policiji zbog sumnji da se „bavio ilegalnim aktivnostima u vezi sa trgovinom drogom“, izjavio je portparol DEA.

On je najmanje šesti gradonačelnik ili zamenik gradonačelnika ubijen na Filipinima od maja.

Gradonačelnik grada Tanuan Antonio Halili u julu je ubijen iz snajpera tokom proslave u gradskoj kući.

Otkako je Duterte došao na vlast 2016. godine, policija je objavila da je ubila 4.410 osumnjičenih trgovaca drogom i narkomana.

Nevladine organizacije tvrde da bi taj broj mogao biti i tri puta veći i navode da je možda reč o zločinu protiv čovečnosti. One optužuju policiju i paravojne formacije da ubijaju ljude bez ikakvih dokaza o njihovoj eventualnoj umešanosti u trgovinu drogom.

U februaru su nepoznate osobe ubile i Blankovog nećaka i zamenika, advokata po profesiji, kada je izašao iz sudnice u kojoj je branio optuženog narkobosa.