Pendrecima i suzavcem na građane koji su hteli da vide muzej

Svet 03. sep 201822:23 > 22:31
Izvor: Tanjug/ AP Photo/Leo Correa

Brazilska policija koristila je pendreke i suzavac kako bi sprečila građane da uđu u Nacionalni muzej u Rio de Žaneiru, u nameri da vide šta je sve uništeno u požaru koji ga je zahvatio.

Nekoliko stotina građana okupilo se ispred muzeja, izgorelog u sinoćnjem požaru i nekoliko puta pokušalo da probije kapiju, zahtevajući od vlasti da obnovi kompleks, navodi Asošiejted pres. 

U požaru, koji je sinoć oko 19.30 po lokalnom vremenu izbio u Nacionalnom muzeju, nije bilo povređenih, ali je vatra progutala veći deo kompleksa. Zamenik direktora Nacionalnog muzeja Luis Fernando Dias Duarte nagovestio je da bi šteta mogla da bude katastrofalna i da je većina eksponata u glavnoj zgradi verovatno izgubljena u požaru. 

Duarte je kazao i da su on i njegove kolege znale za rizik od požara i da su zbog toga konstantno brinuli, i dodao da je svakog dana pred odlazak isključivao iz struje sve uređaje u kancelariji. 

Naveo je da su zaposleni nedavno prošli obuku za slučaj požara, ali da sinoć nikog nije bilo u zgradi. 

Muzej je otvoren 1818. godine i spada u najstarije i najprestižnije ustanove kulture u Brazilu. 

U njemu se nalazilo više od 20 miliona vrednih predmeta, među kojima su kolekcija iz Egipta, grčko-rimski artefakti i najstarija ljudska lobanja pronađena na Zapadnoj hemisferi, poznata pod imenom Luzija. 

Predsednik Brazila Mišel Temer izjavio je danas da su i javne i privatne banke i druge kompanije pristale da pomognu obnovu Nacionalnog muzeja.