Španija razmatra vraćanje u vremensku zonu Londona, Lisabona

Svet 02. sep 201813:59 > 14:22
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Španska vlada razmatra ideju vraćanja jednog sata unazad i izjednačavanje vremena sa Londonom i Lisabonom.

 Odlukom diktatora Franca, Španija od 1942. godine meri vreme ujednačeno s onim u Berlinu, za razliku od njenih Kanarskih ostrva koji su ostali u londonskoj vremenskoj zoni.

Frankov režim je to učinio u znak dobre volje prema Adolfu Hitleru i Benitu Musoliniju koji su ga podržavali u španskom građanskom ratu.

Portparolka španske vlade Izabel Sela potvrdila je da zvanični Madrid razmatra da nakon 76 godina vrati kazaljke na satovima u Španiji.

Ranije su španski mediji objavili vest da su o vraćanju Španije u vremensku zonu u kojoj su London i Lisabon razgovarali pozitivno mišljenje dali i prva dva čoveka španske vlade, premijer Pedro Sančez i šef diplomatije Josep Borel.

Satovi u Madridu pokazuju isto vreme kao i u Briselu, Berlinu, Parizu, Rimu i većini zemalja Evropske unije. Socijalistička vlada Španije smatra da je vreme da se ta zemlja vrati u prirodnu vremensku zonu u kojoj bi pratili vreme kao u Lisabonu, Londonu, Dublinu i Rabatu.

Od 1884. godine i odluke donesene na Vašingtonskoj međunarodnoj konferenciji o meridijanima, vreme u svetu je podeljeno na 24 vremenske zone.