Ubrzano otapanje – kakva budućnost čeka svet?

Svet 30. avg 201818:38 > 18:39
Podeli:
Izvor: Printscreen

Globalno zagrevanje i ugroženost života na planeti, u medijima je najčešće vest kada dođe do političkih ostavki ili smena. Svetski lideri tvrde da imaju svest koliko je pitanje globalnog otopljavanja važno, ali tek slike topljenja glečera i podizanja nivoa svetskog mora mogu da probude celo čovečanstvo.

U poslednjih 20 godina nivo mora se godišnje diže u proseku za pet milimetara. Za poslednjih par godina topljenje leda na Severnom i Južnom polu, sa svim katastrofalnim posledicama, ubrzano je.

„Kroz istoriju smo videli na koje god mesto stignu ljudi, oni pokušavaju da eksploatišu prirodu. Nije drugačije ni na Antartiku“, kaže Vil Mekalum, iz organizacije Grinpis. 

Ali mnogo dugotrajnije posledice nastaju daleko od još netaknutih glečera Artika i Antartika. Ekipa danske TV2 televizije posetila je ove sedmice Grenland. Nedaleko od gradića Ilulisata, na zapadnoj obali ostrva, proces topljenja lednika odvija se najbrže na svetu.

Leda na Grenlandu je svake godine manje za čak 50 kubnih kilometara. Samo led sa Grenlada diže svake godine nivo mora za jedan milimetar.

Prema podacima NASE od 1880. prosečna temperatura se na Grenlandu podigla za 1,1 stepen celzijusa.

„Ovde gde stojimo nekada je bio debeo sloj leda. I zemlja ispod je bila zamrznuta. A sada… neverovatno“, kaže rendžer Aron Petersen.

Peterson je ceo život proveo na glečerima. On prati promene iz prve ruke.

„Ne znam koliko dugo će ovaj led izdržati, ako se otopljavanje nastavi. Ne znamo kakva će nam biti budućnost. Možda će jednog trenutka opet biti hladnije“, kaže on.

Čovek ne može da upravlja prirodom, ali greške koje smo napravili od početka industrijalizacije i korišćenja fosilnih goriva mogu da donesu promene u kojima će biti ugroženi životi miliona ljudi. Ko će se tada sećati šta su obećavali političari.