Liderka Mjanmara: Povratak Rohindža zavisi od Bangladeša

Svet 21. avg 201816:17 > 16:19
Podeli:
Izvor: REUTERS/Adnan Abidi

Liderka Mjanmara Aung San Su Ći stala je u odbranu poteza svoje vlade u mjamarskoj državi Rakajn, odakle je u susedni Bangladeš izbeglo oko 700.000 pripadnika muslimanske manjine Rohindža, rekavši da od Dake zavisi brzina njihovog povratka.

Govoreći na predavanju u Singapuru, Aung San Su Ći, dobitnica Nobelove nagrade za mir, rekla je da je terorizam izazvao tu krizu, a ne socijalna diskriminacija ili nejednakost, i da je terorizam i dalje pretnja.

„Mi koji živimo u tranziciji u Mjanmaru gledamo na to drugačije od onih koji to posmatraju sa strane i onih na koje ishod neće imati uticaj“, rekla je Aung San Su Ći, prenela je agencija AP.

Prema njenim rečima, opasnost od terorizma koji je uzrok događaja koji su doveli do humanitarne krize u Rakajnu i dalje je „prisutna i stvarna“

Liderka Mjanmara je rekla da je teško reći kada će izbegle Rohindže moći da se vrate u Rakajn, jer je neohodna saradnja s Bangladešom.

Stotine hiljada Rohindža izbegle su u susedni Bangladeš od avgusta 2017. godine zbog kampanje koja je usledila posle nekoliko pobunjeničkih napada na vojne i policijske punktove u Mjanmaru.

Rohindže generacijama žive u Mjanmaru, nekadašnjoj Burmi, ali im budistička većina ne priznaje državljanstvo.