Egipat uvodi zakon koji pojačava kontrolu interneta

Svet 18. avg 201820:05 > 20:06
Izvor: MorgueFile

Egipatski predsednik Abdel Fatah el-Sisi potpisao je Zakon kojim se pojačava kontrola nad internetom u toj zemlji, a koji grupe za zaštitu ljudskih prava ocenjuju kao put za cenzuru onlajn medija.

Zakon, danas objavljen u službenom listu Egipta, omogućava vlastima da narede blokadu vebsajtova čiji se sadržaj ocenjuje kao pretnja nacionalnoj bezbednosti.

Administrator ili urednik stranica sa sličnim sadržajem sada se suočava sa zatvorskom kaznom i novčanom kaznom, a onima koji pokušaju da posete zabranjene sajtove suočavaju se sa kaznom od jedne godine zatvora i novčanom kaznom od 100.000 egipatskih funti (oko 5.600 američkih dolara).

Egipatski parlament je prošlog meseca usvojio zakon, koji tek treba da potvrdi egipatski predsednik, koji omogućava Vrhovnom veću za regulaciju medija da nadzire društvene mreže i vebsajtove sa preko 5.000 korisnika i da ih blokira ukoliko šire „lažne vesti“ ili „podstiču na kršenje zakona, nasilje ili mržnju“.

Amnesti internešnal je u julu kritikovao egipatske zakone iz te oblasti ističući da oni „omogućava državi gotovo totalnu kontrolu nad štampanim, onlajn i elektronskim medijima“.