Državna sahrana za stradale u rušenju mosta u Đenovi

Izvor: AFP/Andrea Leon

Državna sahrana za žrtve rušenja mosta Morandi u Đenovi biće organizovana u subotu, prenosi italijanska televizija RAI. Tog dana biće proglašen nacionalni Dan žalosti.

Za stradale u kolapsu mosta Morandi, koji se dogodio pre dva dana, u subotu će biti održana državna sahrana sa najvišim počastima u paviljonu Đenovskog sajma. Komemoracija, kojoj će prisustvovati predsednik Serđo Matarela zajedno sa ostalim predstavnicima državnog vrha, održaće se u čast 39 žrtava, od kojih jedno lice još uvek nije identifikovano. 

Zvaničnici strahuju da je u ruševinama još oko 20 ljudi.

Italijanski premijer Đuzepe Konteproglasio je vanredno stanje narednih 12 meseci na području Đenove, gde je nastavljeno sa raščišćavanjem ruševina i potragom za nestalima u tragičnom rušenju vijadukta na autoputu A10.

Prema saopštenju italijanskih zvaničnika, most se urušio usled jake oluje praćene grmljavinom, a svedoci tvrde da je rušenju doprineo udar groma.

Deo vijadukta preko reke Polčevere srušio se u utorak malo pre 12 sati. U trenutku nesreće na tom delu puta bilo je oko deset automobila koji su se survali u provaliju dubine 90 metara.

Opširnije u prilogu Vladana Alimpijevića: