Mediji Trampu: Nismo neprijatelji naroda

Svet 16. avg 201809:02 > 09:06
Izvor: TANJUG/AP Photo/Andrew Harnik

Američki mediji su u svojim današnjim uvodnicima osudili i odbacili tvrdnje predsednika Donalda Trampa o novinarima kao neprijateljima koji šire lažne vesti.

List Boston gloub pozvao je novine širom SAD da danas u uvodnicima stanu u zaštitu medija.

Urednica Boston glouba Mardžori Pričard je rekla da je 350 medija najavilo učešće.

Neki od uvodnika objavljeni su još juče preko interneta. Jedan od medija, Post-Dispeč iz Sent Luisa, novinare je nazvao „najistinskijim patriotama“ dok je Čikago San-tajms naveo da veruje da većina Amerikanaca zna da Tramp priča besmislice.

„Nadamo se da će predsednikove pristalice prepoznati šta on radi – manipuliše realnošću da bi dobio ono što želi“, piše u uvodniku lista N. K. obzerver iz Fajetvila u Severnoj Karolini.

U akciji učestvuje i Njujork tajms. „Ako već niste, pretplatite se na lokalne novine. Hvalite ih kada mislite da su uradili dobar posao i kritikujte ih kad mislite da mogu bolje. Zajedno smo u ovome“, naveo je taj njujorški dnevni list.

Ipak, ima i medija koji nisu bili oduševljeni akcijom Boston glouba. Na primer, u jednoj od kolumni u Vol strit džurnalu je navedeno da takva akcija nije u skladu sa nezavisnošću koju uredništva medija navodno traže i da Tramp ima pravo na slobodu govora podjednako kao i njegovi protivnici u medijima.

„Iako se slažemo da je nazivanje novinara „neprijateljima američkog naroda“, a novinarstva „lažnim vestima“ ne samo štetno po našu branšu već i detruktivno po našu demokratiju, koordinisani odgovor nezavisnih, da ne kažemo ‘mejnstrim’, medijskih organizacija pothranjuje narativ da su mediji nekako nastrojeni protiv ovog republikanskog predsednika“, navodi se u uvodniku Baltimor sana. Taj list je ipak izrazio podršku akciji, dok je Vol strit džurnal saopštio da neće učestvovati.