Osude senatoru zbog "konačnog rešenja" za problem imigracije

Svet 15. avg 201811:55 > 11:59
Podeli:
Izvor: AAP/Mick Tsikas/via REUTERS

Australijski političari osudili su senatora koji se u parlamentu zalagao za "konačno rešenje", pozivajući da se glasa o tome koji migranti mogu da budu primljeni u Australiju.

Frejzer Aning nije želeo da se izvini zbog sadržaja svog govora u gornjem domu parlamenta. Politička javnost ujedinjena je u osudi njegovih reči.

Premijer Malkolm Tarnbul i vođa opozicionih laburista Bil Šorten održali su zapaljive govore u parlamentu, odbacujući Aningove komentare.

Aning je pozvao da se uvede potpuna zabrana za muslimanske imigrante i povezao muslimanske zajednice sa terorizmom i programima socijalne pomoći.

Tarnbul je na to odgovorio da „oni koji pokušavaju da satanizuju muslimane zbog zločina manjine samo pomažu teroristima“, dok je Šorten kazao da reči koje je Aning upotrebio izazivaju traume.

Aning, koji je iz male australijske partije Boba Katera, nije izrazio žaljenje zbog onoga što je rekao.

„Konačno rešenje problema imigracije je, naravno, glasanje“, rekao je Aning u svom govoru pred senatom.

On tvrdi da jednostavno govori o „krajnjem rešenju“ političkog problema i da su oni koji su se našli uvređeni ove dve reči izvukli iz konteksta.

Konačno rešenje je bio plan nacističke Nemačke za genocid nad Jevrejima, a Adolf Hitler ga je nazvao „Konačnim rešenjem jevrejskog pitanja“.