SOS Mediterane: Brodovi ne pomažu migrantima u Sredozemlju

Svet 12. avg 201813:23 > 13:26
Podeli:
Izvor: REUTERS/Juan Medina

Evropska nevladina organizacija SOS Mediterane (Mediterranee), čiji je brod "Akvarijus" svojevremeno izazvao diplomatski spor u Evropi oko imigracije, saopštila je da su migranti rekli spasiocima da je nekoliko brodova prošlo pored njih na Sredozemnom moru, a da im nisu pomogli.

Organizacija je navela da posade brodova možda nisu voljne da spašavaju migrante zbog „visokog rizika da budu zaglavljeni bez omogućenog bezbednog mesta“ usled nedavnog odbijanja Italije i Malte da dopuste brodovima sa migrantima da pristanu u njihove luke.

Brod „Akvarijus“ preuzeo je u petak 141 osobu u vodama kod obale Libije, navela je agencija AP.

SOS Mediterane saopštila je da su „spaseni ljudi rekli timu“ te organizacije da je pet brodova prošlo pored njih pre „Akvarijusa“, a da im nisu ponudili pomoć.

Situacija s brodom „Akvarijus“ sa stotinama migranata pojačala je tenzije među članicama EU oko imigracije.

„Akvarijus“ je u junu danima bio zaglavljen u blizini obale Sicilije sa više od 600 migranata, pošto Italija i Malta nisu dozvolile brodu da pristane u neku njihovu luku. Španija je nakon toga prihvatila migrante sa broda te francuske nevladine organizacije.

Vlada Italije ne dozvoljava više brodovima nevladinih organizacija da pristanu u luke te zemlje nakon što je više stotina hiljada ljudi, većinom ekonomskih migranata koji nemaju pravo na azil, stiglo u Italiju tokom poslednjih nekoliko godina.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini rekao je ranije da brodovi nevladinih organizacija ne mogu da udju u italijanske luke, optuživši ih da su kao „taksi službe“ za švercere migranata.

Evropska komisija i Vlada Španije, zemlje koja je ove godine postala prvo mesto ulaska migranata u EU, zamenivši Italiju, naglasili da je važno da se poveća saradnja sa svim afričkim zemljama porekla migranata, i tranzitnim afričkim zemljama da bi se dalje razvio njihov kapacitet upravljanja granicama i rešavanja glavnog uzroka migracija.