Sud: Monsanto da plati odštetu obolelom od karcinoma

Svet 11. avg 201816:38 > 16:42
Izvor: REUTERS/Mike Blake/File Photo

Sud u San Francisku presudio je da kompanija Monsanto mora da plati 289 miliona dolara odštete bivšem školskom domaru obolelom od karcinoma pošto ga nije upozorila na rizik upotrebe njenog herbicida.

Sud je zaključio da je herbicid „raundap“ doprineo bolesti Divejna Džonsona (46) i da je Monsanto trebalo da istakne upozorenje o mogućem riziku po zdravlje ljudi, navodi AP.

To je prva presuda po tužbi osobe obolele od karcinoma protiv te kompanije, a suđenje je ubrzano zbog toga što je Džonsonovo zdravstveno stanje loše.

Presuda će biti oslonac za hiljade sličnih slučajeva i nebrojeno mnogo ljudi koji tvrde da su oboleli zbog korišćenja herbicida, rekao je Džonsonov advokat Brent Vizner.

„Jednoglasna odluka porote u San Francisku rekla je Monsantu: ‘Dosta. Uradili ste nešto pogrešno i sada morate da platite. Postoji 4.000 drugih slučajeva širom SAD i hiljade su obolele od raka, jer im Monsanto nije pružio izbor“, rekao je Vizner.

Monsanto negira da postoji povezanost između dobijanja kancera i upotrebe sastojka „raundapa“ glifosata, navodeći da su stotine studija utvrdile da je to to jedinjenje bezbedno za korišćenje.

Kompanija je najavila žalbu na presudu.