Mjanmar: Sud u Hagu ne može da se umeša u krizu s Rohindžama

Svet 09. avg 201819:19 > 19:20
Podeli:
Izvor: REUTERS/Mohammad Ponir Hossain

Vlasti Mjanmara oštro su odbacile pokušaj Međunarodnog krivičnog suda sa sedištem u Hagu za razmatranje krivice te zemlje zbog aktivnosti koje su izazvale masovni egzodus muslimanske manjine Rohindža.

Oko 700.000 Rohindža izbeglo je u susedni Bangladeš od avgusta 2017. godine zbog kampanje koja je usledila posle nekoliko pobunjeničkih napada na vojne i policijske punktove u Mjanmaru.

Iz kabineta liderke Mjanmara Aung San Su Ći saopšteno je da sud u Holandiji nema jurisdikciju nad Mjanmarom, jer ta država nije članica, prenela je agencija AP.

Njena vlada je prilikom dolaska na vlast 2016. godine obećala da će joj mir biti najviši prioritet, ali se od tada nalazi na udaru kritika zbog vojne operacije protiv muslimanske manjine Rohindža.

Rohindže generacijama žive u Mjanmaru, nekadašnjoj Burmi, ali im budistička većina ne priznaje državljanstvo.

Bangladeš i Majnmar su se dogovorili prošlog decembra da počnu repatrijaciju izbeglica u januaru, ali je prisutna ozbiljna zabrinutost u organizacijama za ljudska prava i medju Rohindžama da će oni biti prisiljeni na povratak i da uslovi za to neće biti bezbedni.