UN: Mjanmar da primeni sporazum o povratku Rohindža

Svet 08. avg 201815:59 > 16:02
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Agencije Ujedinjenih nacija pozvale su vladu Mjanmara da učini više na primeni sporazuma o povratku stotina hiljada pripadnika muslimanske manjine Rohindža, izbeglih iz te zemlje pred nasiljem vojske.

Agencija UN za izbeglice (UNHCR) i agencija UN za razvoj (UNDP) saopštile su da traže „opipljiv napredak u poboljšanju uslova u državi Rakin“, oblasti na zapadu Mjanmara iz koje je oko 700.000 Rohindža izbeglo u Bangladeš posle surovog obračuna vlasti s tom manjinom.

Odmazda vlasti je usledila pošto su radikalni pripadnici te muslimanske manjine izveli krajem avgusta napad na položaje bezbednosnih snaga Mjanmara.

Bezbednosne snage Mjanmara optužuju za brojna kršenja ljudskih prava, uključujući silovanja, ubistva, mučenja i spaljivanje domova Rohindža, što zvaničnici UN i SAD opisuju kao etničko čišćenje.

Agencije UN su u junu potpisale memorandum o razumevanju i ponudile pomoć za bezbedan i održiv povratak izbeglica, a u današnjem saopštenju su navele da je potrebno obezbediti slobodu kretanja za sve stanovnike i da vlada Mjanmara treba da se pozabavi korenom problema.

Neke mere preduzete na osnovu sporazuma od 6. juna „ohrabruju“, navode agencije UN, ali je suštinski napredak hitno potreban.