Zaplenjene dve tone hašiša, uhapšeno 11 Crnogoraca

Svet 02. avg 201820:50 > 21:00
Podeli:
Izvor: REUTERS/Rafael Marchante

Italijanska policija je zaplenila dve tone hašiša i privela jedanaest crnogorskih državljana u međunarodnoj akciji koju je inicirala policija Crne Gore u koordinaciji sa američkom Agencijom za borbu protiv narkotika (DEA), saopšteno je iz Uprave crnogorske policije.

Brod koji je prevozio drogu zaustavljen je u italijanskim teritorijalnim vodama. Ova droga nije krijumčarena preko crnogorske teritorije ali se sumnja da je drogu brodom krijumčarilo 11 crnogorskih državljana, pripadnika jedne organizovane kriminalne grupe i njima bliska lica, koje je italijanska policija privela

U saopštenju se navodi da je kriminalistička obrada predmeta ove akcije, koju su zajedno izveli crnogorska policija DEA i italijanska policija, u toku.

Naime, službenici Uprave policije MUP – Odseka za borbu droge Sektora kriminalističke policije došli su do operativnog podatka da pripadnici jedne organizovane kriminalne grupe imaju nameru da prokrijumčare veću količinu hašiša iz Maroka u Libiju.

S obzirom da put krijumčarenja droge nije prolazio kroz teritorijalne vode Crne Gore, službenici Odseka su ove podatke razmenili sa DEA.

Sumnja se da je ova grupa, pod krinkom da putuju kao posada broda u svrhu ispitivanja podmorja, planira da na brod, koji je isplovio iz Luke Zelenika, po dolasku u Maroko ukrcaju dve tone hašiša i da tu drogu prokrijumčare morskim putem u Libiju.

Italijanska policija je zaustavila brod u italijanskim teritorijalnim vodama i pretresom je pronađeno 2.000 kilograma materije za koju se sumnja da je opojna droga hašiš. Pored privedene osumnjičene grupe, policija uzima izjave i od ostalih članova posade broda.