Liberman: Asadovo napredovanje u Siriji je prednost

Svet 02. avg 201812:40 > 12:42
Izvor: AFP

Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman rekao je da to što predsednik Sirije Bašar el-Asad vraća Siriju pod svoju kontrolu predstavlja dobru stvar za Izrael, koji nema nameru da se meša u unutrašnja pitanja svojih suseda.

„S naše tačke gledišta, stanje u Siriji se vraća na ono što je bilo pre građanskog rata, gde se jasno zna kome se obraćate, zna se ko je odgovoran i ko je centralna vlast“, rekao je Liberman.

Više od sedam godina od početka rata, snage sirijske vlade su od pobunjenika i džihadista povratile čitave regione i sada kontrolišu skoro dve trećine Sirije, uključujući i gotovo sve najznačajnije gradove. Vlada u Damasku ima podršku Rusije, Irana i libanskog Hezbolaha.

„Mi nemamo nameru da se mešamo u unutrašnja pitanja Sirije pod uslovom da Sirija poštuje tri tačke koje su za nas važne“, rekao je izraelski ministar.

Liberman je kao važno pomenuo „poštovanje sporazuma o razdvajanju iz 1974“ kojim je stvorena demilitarizovana zona na Golanskim visoravnima, čiji je veliki deo Izrael okupirao. UN i Sirija tu okupaciju smatraju ilegalnim.

On je ponovio da „sirijska teritorija ne sme da bude korišćena kao iranska ispostava protiv Izraela“ kao i da ne sme da služi kao tranzitna zona za „oružje namenjeno libanskom Hezbolahu“.