Imran Kan ima većinu za vladu Pakistana

Svet 28. jul 201817:41 > 17:44
Izvor: Tanjug/AP, Anjum Naveed

Partija bivšeg pakistanskog igrača kriketa Imrana Kana je saopštila da ima podršku dovoljno poslanika da formira koalicionu vladu posle pobede na izborima.

„Narod nas je izabrao da budemo vlast i uz božju pomoć ćemo formirati vladu“, rekao je portparol partije Favad Čodri.

 On nije precizirao koliko je poslanika pristalo da podrži Kanovu stranku i rekao je da će to biti objavljeno na svečanoj sednici parlamenta naredne nedelje, kada poslanici budu polagali zakletvu.

Čodri je izjavu dao par sati nakon što je izborna komisija saopštila konačne rezultate izbora, po kojima je Kanova partija osvojila 115 od 269 mandata, dok je najbliži pratilac, Pakistanska muslimanska liga Šabaza Šarifa, osvojila 64 mesta u parlamentu.

Sa 43 mandata, na trećem mestu je Pakistanska narodna partija bivšeg predsednika Asifa Alija Zardarija.

Prema Čodrijevim rečima, uspeh Imrana Kana predstavlja kraj decenija dinastičke vladavine u Pakistanu. Ipak, u Kanovoj partiji ima i članova tradicionalne vladajuće elite, budući da su mu bili potrebni da bi pobedio.

Istovremeno, više od 2.000 pristalica sekularne Narodne nacionalne partije se okupilo u gradu Čarsada da bi protestovali protiv izborne prevare, a manje demonstracije si održane i u Karačiju.