Kastro: SAD stežu obruč oko Kube, Venecuele i Nikaragve

Svet 26. jul. 201820:55 > 20:58
Podeli:
Izvor: REUTERS/Eduardo Munoz

Bivši kubanski predsednik Raul Kastro optužio je SAD da "stežu obruč" oko Kube, Venecuele i Nikaragve, pozivajući te zemlje da budu spremne da odgovore na svaku vrstu izazova.

„Za nas kao i za Venecuelu i Nikaragvu jasno je da se steže obruč i naš narod treba da bude spreman i u pripravnosti da odgovori na svaku vrstu izazova“, rekao je Kastro (87) na jednoj ceremoniji.

Prema njegovim rečima, povratak desnice na vlasti u nekim zemljama Latinske Amerike, kao što su Čile i Argentina, kao i neprijateljstvo Vašingtona prema regionalnoj levici „predstavlja scenario koji ponovo stvara euforiju kod neprijatelja, koji pokušavaju da u stvarnost pretvore svoje snove o uništavanju“.

Kastro je rekao da zvaničan stav SAD prema Kubi karakteriše „nedostatak poštovanja, agresivnost, mešanje i grubo manipulisanje istorijskom stvarnošću“.

Bivši predsednik Kube je upozorio SAD da je kubanski narod tokom 60 godina pružao otpor i da će bez obzira na okolnosti i velike izazove „uvek braniti socijalističku revoluciju“.

Kastro je 19. aprila ove godine predao vlast Migelu Dijasu-Kanelu, ali i dalje ima uticaja na državne odluke pošto će napustiti čelo Komunističke partije tek na narednom kongresu 2021. godine kada će napuniti 90 godina.