Novinarki CNN zabranjen ulaz u Belu kuću

Svet 26. jul. 201817:33 > 17:37
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Zbog jednog pitanja koje je ranije postavila predsedniku Donaldu Trampu, novinarka CNN Kejtlen Kolins nije puštena u Belu kuću, na pres-konferenciju Trampa i predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera.

Ta novinarka je bila na konferenciji za štampu u Beloj kući, kada je bilo i pitanja o jednom bivšem Trampovom advokatu za koga se tvrdi da se s jednom manekenkom dogovarao da ćuti o ranijoj ljubavnoj vezi s Trampom.

Novinarka Kolins je rekla da su je zbog pitanja o tome potom ukorili Trampovi saradnici i rekli joj da neće moći da dođe na narednu pres-konferenciju u sredu, Trampa i Junkera.

Ti zvaničnici Bele kuće to nisu potvrdili, ali nisu ni demantovali, a ukazali su na potrebu „veće uljudnosti“ novinara.

CNN je u saopštenju osudio potez predsednikovih saradnika koji je nazvao „odmazdom“, a pomenuo je i da takav postupak „nije znak otvorenosti i slobode medija“.

„Samo zato što Beloj kući nisu prijatna pitanja o vestima dana, ne znači da ta pitanja nisu važna i da ih ne treba postavljati“, navela je ta mreža.

Postupak Trampovih saradnika je osudilo i Udruženje izveštača iz Bele kuće, kao „pogrešan i neprikladan“, i kao „odmazdu“ koja se „ne može odbraniti“.

Kritika je stigla čak i iz Televizije Foks, najnaklonjenije prema Trampu, koja je saopštila da „snažno solidarno podržava CNN i pravo novinara na potpun pristup (institucijama) kao deo slobode štampe“.