Oko 800 migranata provalilo ogradu španske enklave u Africi

Svet 26. jul. 201814:58 > 15:10
Podeli:
Izvor: FARO TV/REUTERS TV/via REUTERS

Oko 800 migranata izvelo je masovni juriš na graničnu ogradu koja odvaja špansku severnoafričku enklavu Seutu od Maroka kako bi se domogli evropskog tla, saopštila je Civilna garda Španije, prenosi agencija Anadolija.

Iz Civilne garde kažu da su se 602 migranta rano ujutru uspela domoći španske teritorije u masovnom jurišu preko visoke ograde sa bodljikavom žicom. Dodaje se da su migranti napravili rupe u ogradi, te bacali fekalije i gašeni kreč, što je iritiralo kožu policajaca koji su pokušali da ih zaustave. Takođe, bacali su kamenje na sigurnosna vozila i molotovljeve koktele na policijske službenike.

U saopštenju Civilne garde navodi se da je 16 migranata odvezeno u bolnicu, dok je pet od 15 policajaca povređeno i takođe hospitalizovano.

Iz Crvenog krsta Španije su objavili da su povređena 132 migranata.

Afrikanci iz supsaharske regije ilegalno žive u Maroku, već godinama pokušavaju doći do Evrope, tako što prelaze šest metara visoku ogradu oko Seute i Melile, španskih enklava u severnoj Africi. Oni koji uspeju preći ogradu budu smešteni u privremeni centar za migrante.

Napad je povećao pritisak na španske vlasti zbog sve većeg priliva migranata, koji uglavnom koriste nesigurni prelazak preko Mediteranskog mora kako bi stigli do Evrope.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) do sada je ove godine više od 22.700 migranata došlo u Španiju, što je tri puta više nego u istom periodu prošle godine. Gotovo 20.000 njih došlo je preko Mediteranskog mora.