Reporterka N1 u Mati: Sablasne slike pustoši, prah i pepeo

Svet 25. jul. 201809:11 > 19:35
Podeli:
Izvor: N1

Vatre danas nema u mestu Mati u okolini Atine gde je preksinoć izbio veliki požar u kojem je, prema poslednjim podacima, poginulo 80 osoba, ali zvaničnici kažu da taj broj nije konačan, javila je reporterka N1 sa lica mesta.

Slike pustoši kilometrima daleko, a prah, pepeo i dim su sve što je ostalo u oblastima pogođenim požarima.  Grčki zvaničnici kažu da zbog potrage koja još traje i stanja onih koji su teško povređeni, verovatno broj žrtava nije konačan, kaže reporteka N1.

Krajem dana u oblast oko Mate su stigli volonteri koji ispituju zgarišta, i pretražuju teren u potrazi i za eventulanim nestalim žrtvama.

Oni čije kuće nisu oštećene mogu da borave u njima, ali kad padne mrak večeras policija će biti na ulazu u grad, jer i dalje postoji opasnost od urušavanja brojnih kuća, a električna mreža je takođe potpuno uništena.

Postavljaju se pitanja i kolika je materijalna šteta, ali meštani su i dalje u šoku.

Sad kad je vatra ugašena i dalje se najviše govori o tome koliko je jaka vatra bila.

„Stotine ljudi, meštani i turisti, bežali su ka moru i tako uspeli da se spasu. Međutim, neki od njih su se u panici utopili, ali je ipak najviše ljudi stradalo bežeći prema moru kad je vatra bila brža od njih“, prenosi reporterka N1.

Prema njenim rečima, vatrogasci dežuraju jer i dalje ima dima, a vojska krstari ulicama.

„Došli smo noćas, sablasna je slika. Ali znate da ste stigli na odredište tako što ne možete da dišete. U svim mestima koja su dalje od mora i dalje ne može da se diše“, kaže reporterka N1.

Policija i vojska su jutros dozvolili meštanima sela Mati da dođu i obiđu svoje kuće odnosno ono što je od njih ostalo jer je šteta velika.