Potraga za nestalima, broj mrtvih povećan na 80

Podeli:
Izvor: Tanjug / AP, Thanassis Stavrakis

Grčki vatrogasci nastavili su potragu za nestalima u požaru koji je zahvatio okolinu Atine gde je 80 osoba stradalo, a 187 povređeno, prema poslednjem zvaničnom bilansu. Vatra je ugašena, ali opasnost nije prošla, javlja reporterka N1 koja se nalazi u mestu Mati.

Sve jučerašnje informacije u vezi sa požarom u Grčkoj možete pročitati OVDE. Iz Grčke izveštava reporterka N1 Gordana Bjeletić:

21.03 – Ambasador Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević izjavio je da u požarima u okolini Atine nema povređenih ni nestalih srpskih državljanina, a da je u mestu Lutraki, gde ima srpskih turista, situacija mirna.

On je za RTS rekao da nema razloga za paniku i da su se danas u ambasadi okupili turistički vodiči i predstavnici agencija koji vode srpske turiste u Lutraki, gde se proširila vest da je vanredna situacija.“Situacija je mirna, razgovarali smo sa lokalnom policijom, tako da nema razloga za brigu“, rekao je Spasojević.

Prema njegovim rečima, u mestima gde je požar izbio bilo je dvoje srpskih državljana koji nisu povređeni, a u požaru im je izgoreo automobil.

20.11 – Zbog požara u Grčkoj pokrenuta je istraga protiv nadležnih institucija koje nisu na vreme utvrdile čija je nadležnost da se izda naredba za evakuciju, potvrdila je za N1, novinarka Aleksandra Đoković koja se nalazi u Atini.

Propust je napravilo i odeljenje zaduženo za zaštitu stanovništva od požara, koje donosi odluke na koji način će operacija biti izvedena, a potom je dužno da o tome obavesti policiju, rekla je ona. Međutim, navodi Đoković, između ta dva tela došlo je do nesparozuma i da nisu izdali naredbu za evakuaciju na vreme.

„U ovom trenutku se čini da svako odgovornost prebacuje sa jedne na drugu stranu, čak postoje i nesuglasice po pitanju objavljivanja broja nestalih, po pravilu svi nestali moraju biti prijavljeni vatrogasnim stanicama i samim tim jedino oni poseduju tačan broj, država zbog mogućnosti širenja panike ne želi da se taj podatak obelodani“, kaže.

17.00 – Grčka policija uhapsila je četvoricu mladića, uzrasta od 22 do 26 godina, koji su osumnjičeni da su pljačkali napuštene kuće posle katastrofalnog požara u okolini Matija, prenose atinski mediji.

15.27 –  Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej pozvao je vernike SPC da preko svojih eparhija prikupe finansijsku i materijalnu pomoć za ljude koji su u Grčkoj pogođeni požarima. On je pozvao i sva javna preduzeća, posebno građevinsku i drvnoprerađivačku industriju, da građevinskim materijalom pomognu obnovu izgorelih domova.

„Uvereni smo da ćemo mi, pravoslavni Srbi, kao narod koji dobro zna šta su stradanja, razumeti patnju naše braće i sestara, primiti milost i naći blagodat za blagovremenu pomoć koja će mnogo značiti onima kojima je potrebna, očinski vas blagosiljamo“, naveo je patrijarh Irinej.

On je poručio da SPC smatra svojom moralnom obavezom da praktično pomogne u prevazilaženju posledica požara i dodao da je hrišćanska dužnost da se podeli patnja i bol svakog bližnjeg bez izuzetka, „naročito jednovernog i bratskog grčkog naroda, koji nam je uvek priticao u pomoć“.

14.18 – Novi bilans stradalih u požarima je 80 osoba, prenosi Rojters.

13.45 – Rumunsko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je u Grčku poslalo dva aviona, kao pomoć u gašenju požara. Upućeni su protivpožarni avion „Spartan“ i transportni „C-130 Herkules“, kao logistička podrška. Sa Grcima će sarađivati 20 pripadnika rumunske vojske.

10.50 – Grčka vatrogasna služba saopštila je da je broj mrtvih u požarima koji su opustošili obalu kod Atine povećan na 79.

Portparol vatrogasne službe Stavrula Maliri izjavila je da spasilačke ekipe nastavljaju da pretražuju oblast severoistočno od Atine, koja je najteže pogođena požarima. Ekipe pretražuju kuće, spaljene automobile i obalu u potrazi za preživelima.

Maliri je rekla da su vlasti dobile desetine poziva nestalih ljudi i dodala da su neki koji se vode kao možda mrtvi ili su se vratili porodicama a da nisu obavestili vlasti.

10.11 – Grčki mitropolit Amvrosije na svom blogu je za katastrofalne požare koji su odneli 74 života optužio premijera Ciprasa i njegov ateizam.

9.37 – Vatre danas nema u mestu Mati u okolini Atine gde je preksinoć izbio veliki požar u kojem su, prema poslednjim podacima, poginule 74 osobe, ali zvaničnici kažu da taj broj nije konačan, javila je reporterka N1 sa lica mesta.

7.45 – Požari su izbili u blizini mesta Mati oko 40 kilometara od Atine i ubrzo su se proširili podstaknuti vetrom koji je duvao do 100 kilometara na sat.

Vatrogasci su uz pomoć policije i dobrovoljaca juče tokom celog dana evakuisali žrtve tražeći nestale i ljude blokirane u domovima i vozilima.

Ukupno 187 osoba je hospitalizovano od kojih je deset u ozbiljnom stanju, dok zdravstveno stanje 11 povređene dece nije zabrinjavajuće.

Grčki premijer Aleksis Cipras proglasio je trodnevnu žalost.

Pomoć Grčkoj uputile su brojne zemlje, među kojima Španija, Francuska, Izrael, Bugarska, Turska, Italija, Makedonija, Portugal i Hrvatska, dok vlastima u Atini pristižu telegrami saučešća iz celog seveta.

Državni vrh Srbije izrazio je saučešće Grcima dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u poruci naveo da je Srbija spremna da „okviru svojih mogućnosti pritekne u pomoć“ Grčkoj.

U ambasadi Srbije u Grčkoj je juče rečeno da nema povređenih državljana Srbije.