SAD optužuju arapske zemlje da ne pomažu miru u regionu

Svet 24. jul. 201822:42 > 22:43
Podeli:
Izvor: REUTERS/Stephanie Keith

Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli optužila je arapske zemlje povezane sa izraelsko-palestinskim konfliktom da ne rade ništa da "zaista pomognu" miru u regionu.

„Došao je trenutak da zemlje regiona zaista pomognu palestinskom narodu umesto što drže govore hiljadama kilometara daleko. Gde su arapske zemlje kada treba ohrabriti pomirenje palestinskih frakcija, što je ključno za mir? Gde su arapske zemlje kada treba osuditi terorizam Hamasa? Gde su arapske zemlje kada je potrebno podržati kompromis za mir“ upitala je Hejli na redovnom zasedanju Saveta bezbednosti o Bliskom istoku. Hejli je takođe odbacila navode da je nije briga za palestinski narod.

Ona je navela da su SAD, pored finansiranja agencije UN za palestinske izbeglice, prošle godine donirale 300 miliona dolara bilateralne pomoći a da je od 1993. „Palestincima dato više od pest milijardi dolara pomoći“.

„Koliko su arapske zemlje, a neke su bogate, dale Palestincima? Sigurno ne koliko SAD“, rekla je Hejli.

Saudisjki ambasador Abdalah al-Mualimi je rekao da je njegova zemlja „za prethodne dve decenije dala šest milijardi dolara Palestincima u vidu humanitarne pomoći, pomoći za razvoj i bezbednost.

Francuski predstavnik Fransoa Delatr je pozvao SAD da ne odustaju od svojih obaveza u pogledu regiona zbog „istorijske uloge u regionalnoj stabilnosti“.