Besne požari nadomak Atine – 24 mrtvih, potraga za turistima

Svet 23. jul. 201821:44 > 24. jul. 2018 07:43
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Thanašis Stavrakis

Tri požara pojačana jakim vetrom promenljivog smera stvaraju vatreni pojas u zapadnom i severoistočnom delu Atine. U vatrenoj stihiji 24 osobe su poginule, a 100 je povređeno, javljaju vlasti.

Većina žrtava u Grčkoj stradala je zarobljena u vatri posebno oko mesta Mati, oko 40 kilometara severoistočno od Atine, izjavio je portparol grčke vlade Dimitris Canakopulos i dodao da je od 100 povređenih 11 u teškom stanju i da ima 16 povređene dece.

S napretkom spasilačkih ekipa strahujemo da će biti pronađeno još žrtava“, rekao je neimenovani predstavnik vatrogasne službe i dodao da su mnoge žrtve bile zarobljene u domovima ili automobilima.

Izvor : Tanjug / AP, Thanassis Stavrakis

Canakopulos je rekao da će Španija uputiti avione, a Kipar ekipu od 60 vatrogasaca. Grčka je aktivirala evropski mehanizam civilne zaštite za pomoć od evropskih partnera.

Pogođene oblasti zahvaćene su gustim dimom, a poremećen je saobraćaj i dovod struje. Tri glavne bolnice u gradu su u pripravnosti u slučaju da ima još žrtava.

Grčka obalska straža javila je da je u toku potraga za 10 ljudi, za koje se veruje da su strani turisti, koji su pobegli od velikog požara u čamcu i sada se vode kao nestali. 

Helikopter i brod obalske straže tragaju za njima u moru kod mesta Rafina. Oni su reagovali na poziv danskih vlasti koje je pozvao neko iz Grčke i rekao da je u grupi od 10 ljudi koji su u čamcu pobegli od vatre. Predveče je oko 300 vatrogasaca raspoređeno na raznim požarnim frontovima koji se svi kreću ka „nastanjenim zonama“, a do mraka im je pomagalo osam aviona i devet helikoptera, javili su vatrogasci. 

Grčki premijmer Aleksis Cipras je situaciju opisao kao „posebno tešku“. 

„Obavešten sam o vrlo teškoj situaciji u Atici“, atinskoj oblasti, „sa tri požarna front, zbog kojih su mobilisane sve snage“, rekao je Cipras. 

Generalni sekretar civilne zaštite Janis Kapakis rekao je da je situacija kritična u oblasti glavnog grada i dodao da su pojačanja poslata na sever Grčke. Portparolka vatrogasaca pozvala je sve stanovnika ugroženih zona da se evakuišu. 

Izvor : TANJUG/AP Photo/Thanassis Stavrakis

Prvi požar koji je izbio pre podne u borovoj šumi iznad letovališta Kineta, 55 kilometara zapadno od Atine nastavio je da gori večeras i da napreduje širinom od više kilometara spuštajući se ka moru, na ivici autoputa ka Korintskom kanalu i Peloponezu. Tri naselja su evakuisana, a zbog vatre je zatvoren deo od gotovo 20 kilometara na dva autputa koja vezuju Peloponez s centralnom Grčkom.

Zbog gustog dima vidljivost na autputu je smanjena na samo nekoliko metara, prenosi agencija AP. 

„Bilo je štete, kuće i automobili su izgoreli“, rekao je gradonačelnik Grigoris Stamulis za televiziju Skaj. 

Vatrogasci se takođe bore da zaštite nastanjene zone oko letovališta Nea Vuca, dvadesetak kilometara severoistočno od glavnog grada. Televizijski snimci prikazuju stanovnike kako beže kolima. 

Treći požar je izbio na istočnoj strani Atike, kod mesta Kalamos. Sve te oblasti su večeras obavijene gustim dimom, a drumski saobraćaj i dovod struje su poremećeni. Premijer Cipars je izrazio zabrinutost zbog paralelnog izbijanja ovih žarišta. 

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Nikos Toskas je ranije nagovestio mogućnost da su požari podmetnuti. Toskas je rekao da očekuje bolje vremenske prilike sutra. 

Požari su dodatno podstaknuti jakim vetrom koji dostiže nalete od više od 60 kilometara na čas dok je i toplotni talas koji je zahvatio zemlju podigao temperture na oko 40 stepeni Celzijusa. Meteorolozi prognoziraju smirivanje vetra tokom noći. 

Šef vatrogasaca za oblast Atine Ahil Cuvaras je rekao da će biti štete, ali da treba izbeći žrtve i požalio se na to što stanovnici u pogođenim zonama ne slušaju naređenja za evakuaciju.