Dve devojčice žrtve pucnjave u Torontu, ranjeno još 13 osoba

Svet 23. jul. 201820:11 > 20:16
Podeli:
Izvor: Reuters/Chris Helgren

U napadu u grčkoj četvrti u Torontu kada je naoružani napadač pucao na prolaznike i goste restorana i kafića ubijeni su 10-ogodišnja devojčica i 18-ogodišnja devojka, rekao je šef policije Toronta.

U napadu koji se dogodio sinoć u vrlo prometnom kvartu u centru Toronta, ranjeno je 13 osoba, a 29-ogodišnji napadač je stradao u razmeni vatre s policijom.

Šef policije Mark Sonders rekao je da su povrede ostalih 13 žrtava od manjih do ozbiljnih, a da su oni starosti su od 10 do 59 godina.

Sonders je odbio da navede ime napadača i rekao je da vlasti još ne znaju zašto se ovaj napad dogodio.

Kanadske vlasti su odmah posle napada saopštile da napad u toj četvrti nije bio slučajan i da ne isključuju terorizam kao motiv.

Iz jedne bolnice saopšteno je da je pet od ranjenih ljudi u ozbiljnom ili kritičnom ali stabilnom stanju.

U bolnici Sent Majkls naveli su da su tri osobe odmah operisane da bi im se spasli životi. Bolnica nije dala dodatne podatke o nastradalima.

Naoružani muškarac je otvorio nasumičnu vatru na pešake koji su prolazili ulicom Danfort u 22.00 u nedelju po lokalnom vremenu (4.00 u ponedeljak po centralnoevropskom vremenu) pre nego što je počeo da cilja restorane.

Policija je brzo došla na mesto i pucala u napadača koji je nekoliko trenutaka kasnije nađen mrtav u jednoj uličici, naveli su istražitelji.

Jedan svedok snimio je video na kojem se vidi kako muškarac u crnoj odeći i s crnim šeširom brzo hoda ulicom i s trotoara ispaljuje tri hica u najmanje jedan restoran. Svedoci navode da su čuli brojne hice i opisuju da je napadač pucao u restorane i kafiće s obe strane ulice dok je prolazio pored njih.

„Obećavam svim stanovnicima Toronta i još više onima koji su pogođeni ovom tragedijom da nećemo štedeti napor da nađemo odgovore na ovaj bezumni napad“, rekao je gradonačelnik toronta Džon Tori. On je pozvao stanovništvo da ostane mirno i da izbegava da izvlači zaključke.

Grčka četvrt je veoma živa oblast grada, sa dosta grčkih restorana i kafića.

U Atini grčki ministar spoljnih poslova rekao je da je „duboko šokiran ovim gnusnim oružanim napadom na grčku četvrt“ i izrazio saučešće žrtvama i „solidarnost s stanovnicima i vladom Kanade“.

Policija Toronta razmestila je tokom vikenda desetine dodatnih pripadnika kao odgovor na povećanje broja oružanih incidenata u gradu u poslednje vreme. Pre nekoliko meseci vozač je kombijem uleteo među pešake u Torontu, ubivši 10 i povredivši 14 osoba, a vlasti nisu obelodanile motiv za taj napad.