Članovima benda Pussy Riot 15 dana zatvora zbog prekida

Svet 23. jul. 201819:06 > 19:13
Podeli:
Izvor: REUTERS/Christian Hartmann

Članovi ruskog pank benda "Pusi rajot" (Pussy Riot) osuđeni su na 15 dana zatvora zbog kratkog prekida finalne utakmice nedavno održanog Svetskog prvenstva u fudbalu.

Veronika Nikulšina, Olga Kuračeva, Olga Pahtusova i Pjotr Versilov dobili su 15 dana zatvora zbog „kršenja prava gledalaca“ i nelegalnog nošenja policijskih simbola, kada su 15. jula upadom na teren nakratko prekinuli finalnu utakmicu Mundijala. 

Prekid se dogodio u 53. minutu utakmice Francuska-Hrvatska, koju su na moskovskom stadionu pratili predsednici Rusije Vladimir Putin, Francuske Emanuel Makron i Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Utakmica je uživo prenošena širom sveta. 

„Pusi rajot“ je na društvenim mrežama tada pozvao na ograničavanje policijskih ovlašćenja i na druge reforme u Rusiji. Grupa se godinama suprotstavlja Putinu, a njene članice su provele nekoliko godina u zatvoru zbog organizovanja različitih protesta. 

Ta grupa je izazvla medijsku pažnju 2012. godine pošto je izvela pank molitvu od 30 sekundi u crkvi Hrista spasitelja u Moskvi, tražeći od „Svete Bogorodice da otera Putina s vlasti“.