Tramp zahteva prekid Milerove istrage o vezama s Rusijom

Svet 23. jul. 201816:39 > 16:41
Podeli:
Izvor: SAUL LOEB / AFP

Američki predsednik Donald Tramp ponovno je u ponedjeljak zatražio prekid istrage specijalnog tužitelja Roberta Milera o mogućem dosluhu između Rusije i njegovih saradnika u kampanji, ocenivši je "diskreditujućom".

„Sramota za Ameriku“, napisao je u tvitu Tramp spominjući okolnosti u kojima je jedan od njegovih bivših savetnika Karter Pejdž stavljen pod nadzor FBI-ja.

„Trebalo bi sada prekinuti diskreditujući lov na veštice“, dodao je američki predsednik koji je pod paljbom kritičara već nedelju dana zbog previše pomirljivih reči tokom susreta sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Miler, direktor FBI-ja od 2001. do 2013. pod Džordžom Bušom, te Barakom Obamom, pokušava da utvrdi da li je bilo dosluha između Moskve i Trampovih saradnika u kampanji pred predsedničke izbore 2016, a takođe da li je Tramp kriv za opstrukciju pravde.

Tramp je inače u ponedeljak kazao kako je „jako srećan“ zbog stanja pregovora sa Severnom Korejom u trenutku dok brojni posmatrači ističu odsustvo konkretnog napretka više od mesec dana nakon samita s Kim Džong Unom.

„Nijedna raketa nije ispaljena iz Severne Koreje u devet meseci. Isto tako, nema nuklearnog testiranja“, napisao je on u tvitu. „Japan je srećan, cela Azija je srećna. A lažne vesti kažu, i ne pitajući me, da sam ljut jer ne ide dovoljno brzo. Pogrešno, jako sam srećan!“.

Tramp je takođe kazao da nije „ni u čemu popustio” Vladimiru Putinu na njihovom samitu u Helsinkiju prošle nedelje nakon negodovanja koje je izazvalo njegovo ponašanje smatrano prepomirljivim s ruskim predsednikom.

„Samo smo razgovarali o koristi koje će naše dve zemlje imati u budućnosti, nisam mu ni u čemu popustio“, kazao je Tramp na Tviteru.

„Takođe, jako smo se dobro slagali, što je dobro, osim za korumpirane medije“, dodao je on.