Stiv Benon u Evropi osniva fondaciju za promociju populizma

Svet 21. jul. 201822:19 > 22:37
Podeli:
Izvor: REUTERS/Jonathan Ernst

Bivši glavni strateg i najbliži saradnik američkog predsednika Stiv Benon otvoriće fondaciju u Evropi u cilju promovisanja populističkog desničarkog pokreta na starom kontinentu, preneo je američki sajt Dejli Bist (Daily Beast).

Benon je u izjavi tom sajtu rekao da će sedište fondacije „Pokret“ biti u Briselu, sedištu Evropske unije (EU) gde će naredne godine biti održani izbori za Evropski parlament.

Prema navodima sajta, pre evropskih izbora Benon će zaposliti desetak osoba koje će se baviti ispitivanjem javnog mnjenja.

Fondacija će objavljivati ankete kao i stavove ličnosti s desničarskim političkim opredeljenjima, koje nemaju neku čvrstu podršku.

Benonov cilj je jasan a to je da bude rival fondaciji američkog milijardera Džordža Soroša „Otvoreno društvo“ (Open Society) koja se smatra levičarskom.

„Soroš je briljantan. On je djavo, ali je briljatan“, rekao je Benon koji je pohvalio rad madjarskog premijera Viktora Orbana kao i novu italijansku vladu, koju čini koalicija populističke stranke Pokret pet zvezdica i ekstremno desničarke stranke Liga.

„Italja je srce moderne politike. Ako to funkcioniše u toj zemlji, onda može da uspe svuda“, dodao je Benon.

Benon se smatra najtvrdjom strujom američke desnice. Bivši je vlasnik Brajtbart njuza (Breitbart News) koji je objavio platformu američke ekstremne desnice, kasnije preimenovane u desnu alternativu (all-right).

Američki političar je prošle godine podneo ostavku nekoliko meseci po obavljanju funkcije savetnika američkog predsednika Donalda Trampa, jer je imao sukobe s drugim članovima administracije.